Υπέρ μίας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση τάσσεται η Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014, 13:50
Υπέρ μίας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση τάσσεται η Γερμανία
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πιστεύει ότι δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Δύσης όσον αφορά την χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η Μέρκελ έχει προτείνει στον Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να σταλεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων» την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν αναίμακτα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Ακόμη δεν αργά να επιλυθεί η κρίση ειρηνικά με πολιτικά μέσα», επεσήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ κάλεσε την Μόσχα να απόσχει «από την λογική της μετακίνησης στρατευμάτων». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση και τα γεγονότα στην Κριμαία από τη γερμανική κυβέρνηση και τους δυτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο ουκρανικό έδαφος είναι απαράδεκτες και πρόσθεσε ότι η διεθνής διπλωματία θα πρέπει να επικρατήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση. «Η χρήση της διπλωματίας για την επίλυση κρίσεων δεν είναι αδυναμία. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην πέσουμε στην άβυσσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα την ουκρανική κρίση.

Ο υπουργός της Γερμανίας ανέφερε την αποστολή μιας ομάδας εξακρίβωσης των γεγονότων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία ως μια πρώτη απάντηση. «Εξετάζουμε το αν θα ήταν πιο λογικό να υπάρξει διαφάνεια για όσα συμβαίνουν στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, αντί να βασιζόμαστε σε φήμες», υπογράμμισε.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014, 14:00