Υπερψηφίστηκε από τη γαλλική βουλή η φορολόγηση κατά 75% των πλουσίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 22:05
Υπερψηφίστηκε από τη γαλλική βουλή η φορολόγηση κατά 75% των πλουσίων
Το γαλλικό κοινοβούλιο υπερψήφισε απόψε την πρόταση για επιβολή φόρου ύψους 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα, τον οποίο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, μολονότι η δεξιά υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα καθαρά "συμβολικό" μέτρο που δεν θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του γαλλικού κράτους.

Ο φόρος θα ισχύσει για δύο χρόνια και θα αφορά τα εισοδήματα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ κατ' έτος και κατά φορολογούμενο. Υπολογίζεται ότι 1500 άτομα θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 140.000 ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ διαβεβαίωσε ότι η φορολόγηση είναι «νόμιμη» τονίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να συμβάλει με τα μέσα που διαθέτει» στη συνολική προσπάθεια των Γάλλων.

Ο Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «τιμωρητικό» μέτρο γιατί φορολογούνται υπερβολικά ελάχιστοι άνθρωποι, τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος θα είναι πολύ μικρά και «ασφαλώς θα οδηγήσει στη φυγή» ορισμένους φορολογούμενους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 22:07