Υπόθεση Κασόγκι: Συνάντηση του Σαουδάραβα εισαγγελέα με τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, 12:05
Υπόθεση Κασόγκι: Συνάντηση του Σαουδάραβα εισαγγελέα με τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης
Ο Σαουδάραβας εισαγγελέας ο οποίος προΐσταται της έρευνας για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνάντηση διήρκεσε περίπου 75 λεπτά.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θεωρεί πολύτιμες τις συνομιλίες των εισαγγελικών αρχών των δύο κρατών.

Το Anadolu μετέδωσε ότι ο Σαουδάραβας εισαγγελέας επιθεώρησε το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Κασόγκι δολοφονήθηκε πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Ο Σαούντ αλ Μοτζέμπ, ο Σαουδάραβας εισαγγελέας, έφθασε στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο φόνος του Κασόγκι, αρθρογράφου της εφημερίδας «Washington Post» που επέκρινε αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και κρίση στη χώρα, η οποία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ο Ερντογάν αντιμετώπισε εξαρχής με σκεπτικισμό τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Σαουδάραβες για τη δολοφονία -οι οποίες έχουν αλλάξει επανειλημμένα και θεαματικά στο μεταξύ - κι έχει αξιώσει το βασίλειο να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, σε όσο υψηλόβαθμες θέσεις κι αν βρίσκονται.

Ο Σαούντ αλ Μοτζέμπ, ο Σαουδάραβας εισαγγελέας, αναγνώρισε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος, αναιρώντας την προηγούμενη εκδοχή, κατά την οποία ο θάνατος του δημοσιογράφου επήλθε κατά τη διάρκεια «καβγά» και οφειλόταν σε ατύχημα.

Τούρκοι εισαγγελείς προετοιμάζουν αιτήματα έκδοσης 18 Σαουδαράβων που θεωρούν ύποπτους για τη δολοφονία. Οι Αρχές στο Ριάντ έχουν ήδη συλλάβει τα πρόσωπα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν.

Ανάμεσα στους υπόπτους είναι τα 15 στελέχη των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας, τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μερικές ώρες πριν ο Τζαμάλ Κασόγκι πάει στο προξενείο της χώρας του.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι τα αιτήματα έκδοσης θα επιδοθούν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του. Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τον φόνο θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης στο βασίλειο.

Οι Αρχές της Τουρκίας κοινοποίησαν μέρος τουλάχιστον του αποδεικτικού υλικού το οποίο συγκέντρωσαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν σε αρμόδιες υπηρεσίες συμμαχικών κρατών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, 12:06