«Υπόθεση ρουτίνας» η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014, 01:40
«Υπόθεση ρουτίνας» η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία
Ως μία «υπόθεση ρουτίνας» χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο η δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία την Τρίτη. Ολευκός Οίκος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί από τη ρωσική πλευρά, όπως απαιτείται από την εκατέρωθεν συμφωνία στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START για τα πυρηνικά όπλα».

«Μας είχε γίνει προηγουμένως κοινοποίηση και ήταν μια δοκιμαστική εκτόξευση ρουτίνας ενός ICBM», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κάιτλιν Χέιντεν. Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τακτικές δοκιμές τόσο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου ICBMs όσο και τύπου SLBMs» που είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Οι ρωσικές Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων (SMF) εκτόξευσαν από το Αστραχάν της Κασπίας Θάλασσας έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-12M Topol ο οποίος έπεσε στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν.

Έκκληση Χάρπερ στον Πούτιν


Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ καλεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφος της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού τονίζεται ότι ο Καναδάς ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Ρωσία και ανέστειλε τη συμμετοχή του στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά σοβαρή για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη. Ο Καναδάς και οι χώρες της G7 έχουν (. . .) καταδικάσει τη στρατιωτική παρέμβαση του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Τον καλούμε για μία ακόμα φορά να αποσύρει το στρατό του», προστίθεται, και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν έχουν φέρει την Ρωσία «σε διπλωματική και οικονομική απομόνωση η οποία θα μπορούσε να καταλήξει στην αποπομπή της Ρωσίας από την ομάδα χωρών G8».

Διαβάστε επίσης:

Παιχνίδι εντυπωσιασμού, Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014, 00:28

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014, 01:40