Δύο συνοικίες του Ραμάντι ανακατέλαβαν σήμερα αστυνομικοί και μέλη των τοπικών φυλών που μάχονται τους άνδρες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Φαλούτζα, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τη Φαλούτζα και πολλές συνοικίες του Ραμάντι, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια οργάνωση η οποία συνδέεται με τη Αλ Κάιντα θέτει υπό τον έλεγχό της αστικές περιοχές μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, οι τοπικές φυλές και η αστυνομία κατάφεραν να ανακαταλάβουν τις συνοικίες Μαλάαμπ και Φούρσαν στο Ράμαντι, όπως ανέφερε ο διοικητής μιας τοπικής πολιτοφυλακής, ο Μοχάμεντ Χάμις Άμπου Ρίσα. «Πολεμήσαμε το ΙΚΙΛ στο πλευρό των δυνάμεων της αστυνομίας που κατάφεραν να επιστρέψουν στην έδρα τους», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Άμπου Ρίσα το ΙΚΙΛ ελέγχει πλέον «μόνο το 10% του Ραμάντι».

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε ότι οι φυλές και οι αστυνομικοί ελέγχουν τις δύο αυτές συνοικίες.

Ο Άμπου Ρίσα, που είναι ανιψιός ενός πανίσχυρου σεΐχη της περιοχής, είχε στηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην επαρχία όμως πολέμησε το ΙΚΙΛ στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Φαλούτζα ο θρησκευτικός ηγέτης Αμπντουλχαμίντ Τζάντουα κάλεσε τους τοπικούς αρχηγούς των φυλών να παρέμβουν για να βρεθεί μια λύση, προειδοποιώντας όμως την κυβέρνηση να μην στείλει στρατό “για να πολεμήσει μέσα στις πόλεις”.

Τις τελευταίες ημέρες ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι λόγω του αποκλεισμού της Φαλούτζα και των περιχώρων της από τις κυβερνητικές δυνάμεις παρουσιάζονται ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα. Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο του Ιράκ, εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή περισσότερες από 13.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές επαρχίες.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης