Ιράκ: Νέα επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης όπου σταθμεύουν ξένα στρατεύματα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 10:25
Ιράκ: Νέα επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης όπου σταθμεύουν ξένα στρατεύματα

Νέα επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Ιράκ, σε βάση όπου σταθμεύουν ξένα στρατεύματα κοντά στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός για την τρίτη αυτού του είδους επίθεση που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Πολλές ρουκέτες έπληξαν τη βάση Μπασμάγια, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτη, όπου σταθμεύουν μέρος του ισπανικού αποσπάσματος που συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ, καθώς και στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Στη βάση αυτή σταθμεύουν επίσης Αμερικανοί, Βρετανοί, Καναδοί και Αυστραλοί στρατιώτες, που εκπαιδεύουν τον ιρακινό στρατό.

Από τα τέλη Οκτωβρίου 2019 έχουν εξαπολυθεί εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ 24 επιθέσεις με ρουκέτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές σε φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και κυρίως στην οργάνωση Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού (Καταέμπ Χεζμπολάχ), ορισμένα στοιχεία της οποίας έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Την Πέμπτη για πρώτη φορά η Καταέμπ Χεζμπολάχ χαιρέτισε, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη, τις επιθέσεις με 18 ρουκέτες εναντίον της βάσης Τάτζι που είχε σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός στρατιώτης, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά «τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις».

Οι ιρακινές αρχές, που βασίζονται στις διεθνείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και των εν υπνώσει πυρήνων τους στο Ιράκ, διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει τους δράστες των επιθέσεων αυτών.

Ωστόσο ανακοινώνουν τακτικά, όπως το έκαναν και το Σάββατο έπειτα από μια δεύτερη επίθεση εναντίον της βάσης Τάτζι, ότι εντόπισαν εκτοξευτήρες ρουκετών κοντά στις βάσεις που γίνονται στόχοι.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 10:39