Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι κάλεσε την Δευτέρα τις φυλές της χώρας να ξεσηκωθούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Η εξέγερση των φυλών είναι αναγκαία για να απαλλάξουμε την ιρακινή κοινωνία από αυτόν τον εχθρό» είπε ο Αμπάντι μιλώντας στον Σουχάιμπ αλ Ράουι, τον νέο κυβερνήτη της Αλ Άνμπαρ, μιας επαρχίας που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αμπάντι τόνισε ότι είναι σημαντικό οι φυλές και οι ηγέτες της επαρχίας να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση των ζωνών που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος, η ακραία αυτή σουνιτική οργάνωση, κατέλαβε το 2014 πολλές περιοχές στο Ιράκ, στα βόρεια αλλά και στα σύνορα με τη Συρία. Η στήριξη των ισχυρών σουνιτικών φυλών θεωρείται απαραίτητη για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές. Μέλη των φυλών που εκπαιδεύονται πλέον από τη Βαγδάτη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο εμποδίζοντας την οργάνωση να καταλάβει εξ ολοκλήρου την Αλ Άνμπαρ.

Το τελευταίο διάστημα ο Αμπάντι έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τα ηγετικά στελέχη της σουνιτικής μειονότητας του Ιράκ, που αισθανόταν αποκλεισμένη την εποχή της διακυβέρνησης του προκατόχου του, Νούρι αλ Μάλικι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης