Ιράν: Εκτός φυλακής η Βίντα Μοβαχεντί που διαμαρτυρόταν για τη μαντίλα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, 21:47
Ιράν: Εκτός φυλακής η Βίντα Μοβαχεντί που διαμαρτυρόταν για τη μαντίλα

Ελεύθερη αφέθηκε η Ιρανή Βίντα Μοβαχεντί η οποία εξέτιε ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ο λόγος ήταν πως  είχε βγάλει τη μαντίλα της δημοσίως, για να διαμαρτυρηθεί κατά της υποχρέωσης να τη φοράει.

Ωστόσο σύμφωνα με τον δικηγόρο της στο Γαλλικό Πρακτορείο η νεαρή γυναίκα «κλήθηκε την Κυριακή από τις σωφρονιστικές αρχές οι οποίες την ενημέρωσαν ότι η ποινή της είχε μειωθεί… κι ότι ήταν ελεύθερη να φύγει».

Η Μοβαχεντί συνελήφθη τον Οκτώβριο, καθώς είχε εμφανιστεί με ακάλυπτο το κεφάλι της στην πλατεία της Επανάστασης στην Τεχεράνη, κρατώντας στα χέρια της τη μαντίλα της και κόκκινα μπαλόνια, όπως είχε αναφέρει στις 14 Απριλίου ο δικηγόρος της Παγιάμ Ντεραφσάν.

 Σε βάρος της είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για «υποκίνηση σε διαφθορά» και είχε καταδικαστεί τη 2α Μαρτίου σε φυλάκιση ενός έτους.

Η Βίντα Μοβαχεντί είχε αρχικά διαμαρτυρηθεί στα τέλη του 2017 στην οδό Ενγκχελάμπ κατά της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν τη μαντίλα σε δημόσιους χώρους. Αναδείχθηκε τότε σε ηγερία ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά της μαντίλας, που σύντομα κατεστάλη από τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, 21:47