Ιράν: Συνελήφθησαν 24 άτομα που διέδιδαν «φήμες» στο διαδίκτυο για την επιδημία του κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 19:45
Ιράν: Συνελήφθησαν 24 άτομα που διέδιδαν «φήμες» στο διαδίκτυο για την επιδημία του κορωνοϊού

Η αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση των αδικημάτων στο διαδίκτυο ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 24 χρήστες επειδή διέδιδαν «φήμες» για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί 19 νεκροί μέχρι σήμερα, ο βαρύτερος απολογισμός μετά από εκείνον της Κίνας.

Περίπου 140 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Υγείας, έχουν προσβληθεί στο Ιράν. Οι περισσότερες γειτονικές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων από και προς το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Βαχίντ Ματζίντ, τον επικεφαλής της μονάδας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, 24 άνθρωποι συνελήφθησαν και η υπόθεσή τους έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Άλλοι 118 ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους έγιναν συστάσεις.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν αφού συστάθηκε μια ειδική μονάδα «για την αντιμετώπιση των φημών που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού» στο Ιράν, εξήγησε ο Ματζίντ, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Isna. Η μονάδα αυτή λαμβάνει μέτρα κατά των πληροφοριών, των φωτογραφιών και των βίντεο «που περιέχουν φήμες ή ψευδείς πληροφορίες με στόχο να διαταράξουν την τάξη και να εντείνουν την ανησυχία στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση «βελτιώνεται», όμως κάλεσε τους Ιρανούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Πολλά σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα και αθλητικοί χώροι έχουν κλείσει και διάφορες εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, ώστε να απολυμανθούν οι χώροι και τα μέσα μεταφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 19:45