Ιράν: Στο νοσοκομείο ένας από τους ηγέτες των μεταρρυθμιστών έπειτα από λίγες ώρες απεργίας πείνας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 06:44
Ιράν: Στο νοσοκομείο ένας από τους ηγέτες των μεταρρυθμιστών έπειτα από λίγες ώρες απεργίας πείνας
Ο Μεχντί Καρουμπί, 79 ετών, ένας από τους ηγέτες των μεταρρυθμιστών στο Ιράν, ο οποίος τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και έξι χρόνια, εισήχθη την Πέμπτη στο νοσοκομείο, λιγότερο από 24 ώρες αφού ξεκίνησε απεργία πείνας, ανακοίνωσε η οικογένειά του και μετέδωσε ένα τοπικό ΜΜΕ.

«Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά την απεργία πείνας και διακομίστηκε στο νοσοκομείο» ανέφερε η ιρανική ενημερωτική ιστοσελίδα Sahamnews, που πρόσκειται στην οικογένεια Καρουμπί. Εξακολουθεί να αρνείται να λάβει τροφή και πάσχει από υπέρταση, διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα.

Ο γιος του Μοχάμαντ επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η σύζυγος του Μεχντί Καρουμπί, η Φατεμέχ, ανακοίνωσε χθες ότι ο άνδρας της ξεκίνησε απεργία πείνας.

Το πρώτο και κύριο αίτημα του Καρουμπί είναι να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του και οι πράκτορες της ασφάλειας που τοποθετήθηκαν στην κατοικία του, «μέτρα χωρίς προηγούμενο για το καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού στο οποίο βρίσκεται, πριν ή μετά την (ισλαμική) επανάσταση» του 1979, όπως υπογράμμισε η Καρουμπί.

«Το δεύτερο αίτημά του είναι να διεξαχθεί μια δημόσια δίκη αν ο κατ' οίκον περιορισμός του πρόκειται να συνεχιστεί» πρόσθεσε.

Παρότι δεν αναμένει ότι θα έχει μια «δίκαιη δίκη», ο μεταρρυθμιστής ηγέτης θέλει να δικαστεί δημόσια και θα σεβαστεί την ετυμηγορία, επέμεινε η σύζυγός του.

Οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2009, οι Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, είχαν αμφισβητήσει την επανεκλογή του υπερσυντηρητικού λαϊκιστή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και είχαν ηγηθεί των μαζικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικές Αρχές.

Λόγω της εμπλοκής τους στις διαδηλώσεις τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό τον Φεβρουάριο του 2011. Υπομένουν ακόμη αυτό το μέτρο στέρησης της ελευθερίας τους, παρότι επισήμως δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 06:44