H ισπανική κυβέρνηση προέβλεψε σήμερα ότι θα υπάρξει σθεναρότερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μεγεθυνθεί κατά 1,2% το 2014 και 1,8% για το 2015.

Στις προηγούμενες προβλέψεις ο ρυθμός ανάπτυξης είχε εκτιμηθεί ότι κυμαινόταν μεταξύ 0,7 και 1,2% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές αποτελούσαν μέρος του μακροοικονομικού προγράμματος που ενέκρινε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι νέες εκτιμήσεις είναι πολύ συντηρητικές» είπε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ισπανική οικονομία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 600.000 νέες θέσεις εργασίας το 2014 και το 2015. Εντούτοις, το ποσοστό της ανεργίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 25,9%, δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το όριο του 20% έως το 2017.

Δύο χρόνια αφότου προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τη φερεγγυότητά της, η χώρα πηγαίνει καλύτερα, δήλωσε με ικανοποίηση η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία: «Αποφύγαμε το πρόγραμμα διάσωσης της ισπανικής οικονομίας και καταφέραμε να την κάνουμε να ανακάμψει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, το πρόγραμμα σταθερότητας που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για τους οικονομικούς στόχους για το 2014 έως το 2017 πριν το μεταβιβάσει στις Βρυξέλλες, είναι «η διαπίστωση ενός γεγονότος, το οποίο είναι η επιβεβαίωση της ανάκαμψης» διαβεβαίωσε η ίδια.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε σήμερα τις προηγούμενες εκτιμήσεις βάσει των οποίων το ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται στο 0,6%.

Τα αριθμητικά αυτά στοιχεία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ισπανία από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα σκαρφαλώσει στο 99,5% του ΑΕΠ και θα ξεπεράσει το 100% το 2015, από 92,9% το 2013. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος, σημειώνοντας μείωση κατά 0,3%.

Το επίπεδο των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα πέσει στο 4,2% του ΑΕΠ το 2015 και θα μειωθεί περαιτέρω, στο 2,8% του ΑΕΠ, το 2016.

Η Ισπανία βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης μετά από τη ραγδαία συρρίκνωση της οικονομίας της που προκάλεσε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Επανήλθε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2013 καταδεικνύει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης