Ισπανία: Κερδίζει έδαφος το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015, 18:17
Ισπανία: Κερδίζει έδαφος το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αυξάνει το προβάδισμά του στις προθέσεις ψήφου μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos υποχωρεί, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το PP συγκεντρώνει 28,2% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα του κυβερνητικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), βαθαίνοντας την απόσταση που το χωρίζει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), τον παραδοσιακό αντίπαλό του, που λαμβάνει 24,9%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση του CIS, που διενεργήθηκε τον Απρίλιο, έδινε στο PP ποσοστό 25,6% στις προθέσεις ψήφου και 24,3% στο PSOE.

Το Podemos παραμένει τρίτο κόμμα στην Ισπανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, αλλά δεν εξασφαλίζει περισσότερο από το 15,7% της πρόθεσης ψήφου έναντι 16,5% τον Απρίλιο.

Τον Ιανουάριο το Podemos συγκέντρωνε το 23,9%, ξεπερνώντας ακόμη και το PSOE που λάμβανε 22,2%.

Οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos, τέταρτης πολιτικής δύναμης στην Ισπανία, χάνουν επίσης έδαφος στην πιο πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης, με 11,1% στις προθέσεις ψήφου, έναντι 13,8% τον Απρίλιο.

Η ανεργία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ισπανών. Ποσοστό 78% ανησυχεί για την ανεργία και 43,7% για τη διαφθορά και τις απάτες. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που αγγίζουν όλη την πολιτική τάξη, αλλά κυρίως το κυβερνών κόμμα, αποτελούν σχεδόν καθημερινά πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνο της Ελλάδας, φθάνει το 22,37%.

Η επόμενη δημοσκόπηση του CIS, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ισπανία, αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αναμένεται όμως ότι θα προκηρυχθούν από τον Ραχόι για τον Νοέμβριο.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015, 18:21