Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 20:57
Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας

Ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας Τζουζέπ Λιούις Τραπέρο αγόρευσε σήμερα, Δευτέρα, στην έναρξη της δίκης του για στάση εναντίον του ισπανικού κράτους, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, γιατί αδράνησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του στη διάρκεια των γεγονότων που χαρακτήρισαν την διαδικασία του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας.

Ο πρώην αρχηγός των ‘Μόσος ντ’ Εσκάντρα’(Mossos d' Esquadra) κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 11 ετών. Η δίκη ξεκίνησε στην έδρα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στο Σαν Φερνάνδο ντε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη.

«Δεν μπορώ να παραδεχθώ ότι συζητούμε για παθητικότητα», αντέτεινε ο Τραπέρο στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελία, που του προσάπτει «πλήρη αδράνεια» στην καταστολή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου 2017, που είχε διοργανώσει η κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Τραπέρο υποστήριξε πως «οι Μόσος έπραξαν πάντοτε ό,τι τους διέτασσε» η ισπανική δικαιοσύνη, η οποία είχε κηρύξει άκυρο το δημοψήφισμα και τη μονομερή ανακήρυξη της Καταλονίας ως ανεξάρτητου κράτους.

Στην ίδια δίκη παραπέμπονται για στάση άλλοι δύο υπεύθυνοι της καταλανικής αστυνομίας και του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών, οι Πέρε Σουλέρ και Σέζαρ Πουτς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης ποινή 11 ετών, ενώ η τέταρτη κατηγορούμενη, η αξιωματικός της αστυνομίας, Τερέσα Λαπλάνα, κατηγορείται για ανταρσία. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου και σ’ αυτήν θα κληθούν να καταθέσουν και ορισμένοι από τους κρατούμενους Καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς.

Η δίκη των υπευθύνων της καταλανικής δημόσιας τάξης ακολουθεί τρεις μήνες μετά την καταδίκη άλλων εννέα αυτονομιστών πολιτικών, στις 14 Οκτωβρίου, σε πολυετείς καθείρξεις. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε μετατρέψει τις κατηγορίες εναντίον τους από στάση σε ανταρσία, που επισύρει μικρότερες ποινές. Ένα γεγονός που αναμένεται να ευνοήσει και τον Τραπέρο.

Η νέα τούτη δίκη που αφορά την Καταλονία διεξάγεται λίγο μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλιστών (PSOE)/Podemos υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, η οποία κατέστη δυνατή χάρις στην συνέργεια των αυτονομιστών Καταλανών του κεντροαριστερού ERC. Ως ένδειξη καλής θέλησης ο Σάντσεθ έχει υποσχεθεί απ’ ευθείας διάλογο με τη Βαρκελώνη κι υπό το πρίσμα των νέων πολιτικών ισορροπιών, η δίκη του Τραπέρο αποκτά ιδιαίτερο βάρος.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 20:57