Ισραήλ: Κρυφή είχε μείνει η ισραηλινή υπηκοότητα του Σότλοφ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014, 01:33
Ισραήλ: Κρυφή είχε μείνει η ισραηλινή υπηκοότητα του Σότλοφ
Κρυφή έμεινε η ισραηλινή υπηκοότητα το δολοφονηθέντα Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για τη ζωή του παραδέχτηκε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Το Ισλαμικό Κράτος, μια εξτρεμιστική οργάνωση η οποία έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ο αποκεφαλισμός του Σότλοφ.

Η οργάνωση αυτή υποστήριξε ότι η δολοφονία του έγινε σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι είχε και την ισραηλινή υπηκοότητα αποκαλύφθηκε μόνον αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως το βίντεο αναλύθηκε και κρίθηκε αυθεντικό.

Ο Σότλοφ είχε μεταναστεύσει στο Ισραήλ το 2005 και η κυβέρνηση της χώρας αυτής αντιλήφθηκε ότι είχε και ισραηλινή υπηκοότητα «στο πρώιμο στάδιο» της ομηρίας του, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

«Οι λογοκριτές εξέδωσαν εντολή να απαγορευθεί η δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι ήταν ισραηλινός υπήκοος. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ όσον αφορά το όλο ζήτημα, τόσο για το Ισλαμικό Κράτος όσο και για τον δημοσιογράφο Σότλοφ», ανέφερε ο Λίμπερμαν σε δηλώσεις του στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Δίαυλος 10.

Οι στρατιωτικοί λογοκριτές στο Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν προληπτικά τη δημοσίευση από τα ΜΜΕ στοιχείων τα οποία κρίνουν ότι μπορεί να απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Ο Λίμπερμαν απέφυγε την ερώτηση εάν το Ισραήλ προσπάθησε να σώσει τον Σότλοφ, λέγοντας μόνο πως «υπήρξαν απόπειρες, τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους, για να απελευθερωθούν οι όμηροι» και προσθέτοντας ότι «προς λύπη μου αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν επιτυχημένες».

Ο νόμος στο Ισραήλ ορίζει ότι οι πολίτες του οι οποίοι ταξιδεύουν σε εχθρικά κράτη, όπως η Συρία, χρησιμοποιώντας διαβατήρια άλλου κράτους, υπόκεινται σε ποινική δίωξη. Εάν αιχμαλωτιστούν, οι αρχές δεν υποχρεούνται να προβούν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό τους.

Ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος που ενημερώνεται για ζητήματα πληροφοριών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν ενημερώθηκε για κάποια επιχείρηση της ισραηλινής κυβέρνησης με στόχο την απελευθέρωση του Σότλοφ, ο οποίος είχε απαχθεί στη Συρία τον Αύγουστο του 2013.

«Ξέρω όμως ότι δεν θα έπρεπε να έχει πάει σε τέτοια μέρη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστεί.

Ο Σότλοφ είχε γράψει κείμενα για διάφορα ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ έθεσε και επίσημα εκτός νόμου την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χθες, κίνηση η οποία σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Δίαυλος 2 έγινε σε αντίδραση στο γεγονός ότι —σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών— Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη έχουν ενταχθεί στις τάξεις του.
Σύμφωνα με τον Λίμπερμαν, μια μερίδα της αραβικής μειονότητας στο Ισραήλ —η οποία αποτελεί το 20% του πληθυσμού της χώρας— πιστεύεται ότι τάσσεται υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία δεν είναι μια άμεση στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδεολογία του εξαπλώνεται, και αυτό δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο. Μετά λύπης μου λέω ότι έχουμε ήδη δει ταύτιση με αυτό και με τα σύμβολά του τόσο εντός του κράτους του Ισραήλ, στην Ναζαρέτ και αλλού», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014, 01:34