Στις φλόγες τυλίχτηκαν εγκαταστάσεις στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, οι οποίες επλήγησαν από πυραύλους μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Πρόκειται για την τρίτη επιδρομή ισραηλινών αεροπλάνων από τις αρχές του 2013 σε συριακό έδαφος, με την πρώτη να σημειώνεται τον Ιανουάριο στην ίδια στρατιωτική εγκατάσταση, που υπέστη καταστροφές σήμερα τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δαμασκό πως λειτουργεί ως «γέφυρα» για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων από το Ιράν στον Λίβανο, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να χρησιμοποιηθούν από δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Μάλιστα είχε προειδοποιήσει πως δεν θα διστάσει να προστατέψει με κάθε μέσο την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των πολιτών του, σε περίπτωση που διαπιστώσει πως συμβατικά ή χημικά όπλα του συριακού οπλοστασίου κατευθύνονται προς τον Λίβανο. Ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al-Assad, έχει αρνηθεί τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οι πρόσφατες επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών σημειώνονται εν μέσω αναφορών για εκκαθαρίσεις του κυβερνητικού στρατού σε παραθαλάσσιες περιοχές στο κεντρικό τμήμα της ασιατικής χώρας. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τα πυρά στρατιωτών στο χωριό Αλ Μπάιντα και στη γειτονική πόλη Μπανίγια.

«Κόλαση» φωτιάς στη Δαμασκό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε πως ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου από την περιοχή Τζαμράγια, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων στρατόπεδα της Δ΄ Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς, ένοπλων σωμάτων που έχουν ως αποστολή τη διατήρηση της ασφάλειας και της τάξης στο εσωτερικό της πρωτεύουσας, καθώς και την αποτροπή στρατιωτικού πραξικοπήματος. Εικόνες από ερασιτεχνικά video που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν «πύρινες» μπάλες φωτιάς να ανεβαίνουν με ταχύτητα ψηλά στον ουρανό και φωτεινές λάμψεις να κάνουν τη νύχτα – μέρα.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου φαίνεται πως «χτυπήθηκε» και μια αποθήκη όπλων, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν με μέλη του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους πως είδαν αεροπλάνα να πετούν κοντά στο σημείο της έκρηξης. Η συγκεκριμένη στρατιωτική εγκατάσταση είχε μπει στο στόχαστρο του Τελ Αβίβ και τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και σημειώθηκε η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στη γειτονική Συρία. Τότε, ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν και μια αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε εξελιγμένο πολεμικό υλικό στον Λίβανο.

Το Μ. Σάββατο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι –μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είχαν αναφέρει πως στόχος της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής ήταν πύραυλοι, κατασκευασμένοι στο Ιράν, που είχαν προορισμό μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Έντονη η ενόχληση της Δαμασκού

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως «η νέα ισραηλινή επίθεση έχει στόχο να ανυψώσει το ηθικό τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στο εσωτερικό της χώρας και έχουν οπισθοχωρήσει από τα χτυπήματα του ευγενικού και γενναίου στρατού μας».

Εδώ και αρκετές εβδομάδες παρατηρείται μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών σε προάστια της Δαμασκού, με ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού να βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λυσσαλέα αντίσταση των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί μέσα σε κατοικίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση του Τελ Αβίβ για την τρίτη, όπως φαίνεται, επιδρομή στο έδαφος της Συρίας από τις αρχές του 2013.

«Δεν απαντάμε σε τέτοιου είδους αναφορές», ήταν το σχόλιο Ισραηλινού αξιωματούχου του στρατού στο Reuters.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Μαρτίου του 2011 στη Συρία, την ίδια στιγμή που ακτιβιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για δολοφονίες αμάχων και για περιορισμένη χρήση χημικών και άλλων εξελιγμένων στρατιωτικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού, σε μια προσπάθεια να πληγεί το ηθικό των αντικαθεστωτικών.

Διαβάστε επίσης:
Ισραηλινή επιδρομή στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Μαΐου 2013, 08:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης