Ένας Ισραηλινός Άραβας βουλευτής ανακοίνωσε χθες Σάββατο την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο που υιοθετήθηκε πριν λίγες ημέρες από το ισραηλινό κοινοβούλιο βάσει του οποίου το Ισραήλ ορίζεται ως «το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού» και ο οποίος προβλέπει ότι «η ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών είναι προς το εθνικό συμφέρον».

Ο Ζουχέιρ Μπάχλουλ, του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σιωνιστική Ένωση, επεσήμανε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Reshet TV ότι δεν επιθυμεί να πει στον εγγονό του πως παρέμεινε μέλος του κοινοβουλίου μετά την ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα αυτού του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος αυτός «στερεί επισήμως, συνταγματικά από τον αραβικό πληθυσμό τον δρόμο της ισότητας στο Ισραήλ», κατήγγειλε ο Μπάχλουλ.

Ο 67χρονος βουλευτής χαρακτήρισε μάλιστα την Κνεσέτ «ρατσιστική» και «καταστροφική» μετά την απόφασή της να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο μεταξύ άλλων αίρει και την αναγνώριση των αραβικών ως επίσημη γλώσσα του Ισραήλ.

Πολλοί επικριτές του νομοσχεδίου, ανάμεσά τους Ισραηλινοί Άραβες βουλευτές, το έχουν ήδη χαρακτηρίσει «ρατσιστικό» και έχουν σκίσει αντίτυπά του μέσα στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ισραηλινοί Άραβες είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Αποτελούν το 17,5% του πληθυσμού και δηλώνουν θύματα διακρίσεων.

Εξάλλου η κοινότητα των δρούζων στο Ισραήλ –περίπου 130.000 άνθρωποι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας-έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους τους καθιστά «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Οι δρούζοι μιλούν αραβικά και η θρησκεία τους είναι ένα μίγμα του Ισλάμ και άλλων πίστεων, ωστόσο υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό και κάνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αντίθετα με τους Ισραηλινούς Άραβες.

Την Παρασκευή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον πνευματικό ηγέτη των δρούζων, τον σεΐχη Μουάφακ Ταρίφ και τον στρατηγό εν αποστρατεία Άμαλ Άσαντ, επίσης δρούζο.

Οι συζητήσεις με την κοινότητα θα συνεχιστούν, διαβεβαίωσε το γραφείο του Νετανιάχου, ενώ πρόσφατα δύο Ισραηλινοί υπουργοί ζήτησαν πρόσφατα να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ώστε να λαμβάνει υπόψη του τα μέλη της μειονότητας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης