Το σύστημα αεράμυνας S-400 ‘Triumph’ (Θρίαμβος) γνωρίζει νέους πελάτες. Μετά το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία, η Ινδία βρίσκεται στην επόμενη γραμμή παραγωγής, ενώ ενδιαφέρεται και το Ιράκ, παρά τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον αγοράζει όπλα από τη Μόσχα.

Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ινδία θα λάβει την πρώτη της αποστολή S-400 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογραφεί το 2018 θα προχωρήσει παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι μια τέτοια αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις .

Το ευπροσάρμοστο σύστημα πυραύλων είναι έτοιμο από το 2007, αλλά τα τελευταία χρόνια προέκυψε ως ένα must-have για οποιοδήποτε έθνος με σοβαρές στρατιωτικές φιλοδοξίες – και όχι μόνο παραδοσιακούς αγοραστές ρωσικών όπλων.

Οι S-400 κερδίζουν σε σύγκριση με μερικές άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων των ΗΠΑ Patriot και THAAD. Κάτι που δεν έχει κάνει την Ουάσιγκτον χαρούμενη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ είναι οι τελευταίες χώρες που είδαν με έντονο ενδιαφέρον το «Triumph».

Το Ριάντ προσφέρθηκε να αγοράσει S-400 μετά την επίθεση των δυτικών πετρελαιοπηγών του βασιλείου τον Σεπτέμβριο του 2019 – προφανώς από τους Χούτi από την Υεμένη, αν και οι Σαουδάραβες έχουν κατηγορήσει το Ιράν.

Οι βομβαρδισμοί αποκάλυψαν τα όρια των φαινομενικά εξελιγμένων συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία βασίζονται στους πυραύλους επιφανείας-αέρος Patriot και τα συνοδεύοντα ραντάρ.

Η Τουρκία, αν και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έλαβε τους πρώτους της S-400 το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να έχει τα συστήματα online κάποια στιγμή εφέτος.

Η Ουάσινγκτον αντέδρασε έντονα, εμποδίζοντας την Άγκυρα από την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Η Κίνα βρίσκεται στη μέση της λήψης της τελικής αποστολής των S-400.

Προφανώς, η αυξανόμενη δραστηριότητα των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – η οποία περιλαμβάνει προηγμένα αεροσκάφη, όπως τα F-35 και F-22 – μπορεί να υποχρέωσε το Πεκίνο να αγοράσει S-400, αναγνωρίζοντας σιωπηρά ότι το δικό της σύστημα αεροπορικής άμυνας ήταν ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη αμερικανική αεροπορία.

RT.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης