Ιταλία: Αμηχανία και εκνευρισμός στην κυβέρνηση από το... ναυάγιο Παλιάρι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, 01:25
Ιταλία: Αμηχανία και εκνευρισμός στην κυβέρνηση από το... ναυάγιο Παλιάρι
Η αποτυχία εκλογής του Τζόρτζιο Παλιάρι, από το Δημοκρατικό Κόμμα, στη θέση του προέδρου της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων της Γερουσίας προκάλεσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης μία αιφνίδια ένταση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ιταλία. Στη θέση του Παλιάρι εξελέγη ο Σαλβατόρε Τορρίζι, του κεντρώου κόμματος «Λαϊκή Εναλλακτική», επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Καθοριστικές στη μυστική ψηφοφορία που οδήγησε στην εκλογή του Τορρίζι, αποδείχθηκαν οι ψήφοι σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και πιθανώς αρκετοί των «Δημοκρατικών».

O Τζόρτζιο ΠαλιάριΗ εξέλιξη προσλαμβάνει μεγάλη σημασία, σύμφωνα με παρατηρητές, καθώς πρόκειται για την ίδια επιτροπή από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η σύνταξη ενός νέου εκλογικού νόμου. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το μικρό κόμμα του Αλφάνο έχει κάθε συμφέρον να υπερισχύσει η απλή αναλογική, χωρίς άλλες τροποποιήσεις, για να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερους βουλευτές και γερουσιαστές.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχία στο κόμμα των Ματτέο Ρέντσι και Πάολο Τζεντιλόνι. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή Έττορε Ροζάτο δήλωσε ότι «η έντιμη συμπεριφορά εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι προαιρετική και οι συμφωνίες πρέπει πάντα να τηρούνται».

Τόσο ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, όσο και ο ίδιος ο Αλφάνο έκαναν γνωστό ότι «παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία». Ο Αλφάνο, πάντως, ξεκαθάρισε πως ζήτησε από τον Τορρίζι να παραιτηθεί από πρόεδρος της επιτροπής, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν εξελέγη με τις ψήφους της Λαϊκής Εναλλακτικής».

Μένει να διαπιστωθεί αν η ένταση μειωθεί με την εκλογή νέου προέδρου της επιτροπής από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ή αν η υπόθεση αποσταθεροποιήσει και θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να οριστεί συνάντηση τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα προκειμένου να μπορέσουν «να τύχουν ανάλυσης και να εκτιμηθούν με προσοχή η πολιτική κατάσταση και οι τελευταίες εξελίξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, 01:30