Ιταλία-Δημοτικές εκλογές: Δήμαρχος εξελέγη ο 91 ετών πρώην πρωθυπουργός Τσιριάκο ντε Μίτα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, 09:33
Ιταλία-Δημοτικές εκλογές: Δήμαρχος εξελέγη ο 91 ετών πρώην πρωθυπουργός Τσιριάκο ντε Μίτα

Η Κεντροαριστερά θριάμβευσε σε έξι μεγάλες ιταλικές πόλεις, η δημαρχία των οποίων ετέθη υπό την κρίση των πολιτών την Κυριακή, παράλληλα με τις ευρωεκλογές. Η Κεντροδεξιά επικράτησε σε πέντε μεγαλουπόλεις, ενώ συντριπτική υπήρξε η ήττα του κεντροαριστερού κυβερνήτη του Πεδεμοντίου Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, ο οποίος παραδέχθηκε τη συντριβή του.

Μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών: ο 91 ετών πρώην χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Τσιριάκο ντε Μίτα εξελέγη δήμαρχος στο Νούσκο, στην επαρχία της Ιρπίνια, της ορεινής Καμπανίας (Νάπολη).

Μπορεί το Πεδεμόντιο να πέρασε στην Κεντροδεξιά, όμως οι εμβληματικοί δήμοι της Φλωρεντίας, του Μπάρι και του Μπέργκαμο παραμένουν στην Κεντροαριστερά, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων καταποντίστηκε στο Λιβόρνο, όπου έως σήμερα κατείχε τη δημαρχία, που θα διεκδικήσει στον β’ γύρο ο δημοσιογράφος Λούκα Σαλβέτι για λογαριασμό της Κεντροαριστεράς, ο οποίος προηγείται σημαντικά σε ποσοστά από τον δεύτερο Αντρέα Ρομίτι της Κεντροδεξιάς.

Στη Φλωρεντία, οι κάλπες ανέδειξαν ήδη νικητή από τον πρώτο γύρο με 57% τον απερχόμενο δήμαρχο Ντάριο Ναρντέλα (του Δημοκρατικού Κόμματος, Pd, διαδόχου του Ματέο Ρέντσι στο «Παλάτσο Βέκιο»). «Ένα εκκωφαντικό αποτέλεσμα, πέρα από κάθε ρόδινη προσδοκία» επεσήμανε ο επανεκλεγείς δήμαρχος.

Η Κεντροαριστερά επικράτησε και πάλι στο Μπέργκαμο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λομβαρδίας-προπύργιο της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο ήδη δήμαρχος Τζόρτζιο Γκόρι επικράτησε από τον πρώτο γύρο με 55,3%. Με το εντυπωσιακό 66% επανεξελέγη και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μπάρι Αντόνιο Ντεκάρο, ενώ επανεκλέγεται και ο δήμαρχος του Πέζαρο Ματέο Ρίτσι, επίσης του Pd. Στον δεύτερο γύρο θα διεκδικήσουν ως πρώτη παράταξη του δήμου οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και στο Λέτσε και τη Μόντενα.

Η Κεντροδεξιά κέρδισε τους δήμους της Περούτζια, όπου με 60% επανεξελέγη ο δήμαρχος Αντρέα Ρομίτσι, και του Ουρμπίνο, ενώ προηγείται στον δεύτερο γύρο στην Παβία, στο Βίμπο Βαλέντια και στην Πεσκάρα.

Συνολικά 16 πόλεις θα εκλέξουν δήμαρχο στον β’ γύρο και στις εννέα από αυτές προηγείται η Κεντροδεξιά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica, huffingtonpost.it

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, 09:36