Ιταλία: Στροφή 180 μοιρών σε απόφαση απέλασης αντιφρονούντων

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 14:52
Ιταλία: Στροφή 180 μοιρών σε απόφαση απέλασης αντιφρονούντων
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών βάσει της οποίας απελάθηκαν από τη χώρα τον περασμένο Μάιο η σύζυγος και η κόρη του αντιφρονούντα από το Καζακστάν Μουχτάρ Αμπλιαζόφ.

Η επιχείρηση απέλασης είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου βάσει εντάλματος της Ιντερπόλ και με τη συμμετοχή 200 ανδρών των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας.

Εντούτοις, στη συνέχεια κι έπειτα από κινητοποίηση βουλευτών και γερουσιαστών του «Κινήματος Πέντε Αστέρων», οι ιταλικές αρχές εξακρίβωσαν ότι ο Μουχτάρ Αμπλιαζόφ είναι ένας από τους κύριους πολιτικούς εχθρούς του καθεστώτος του Καζακστάν, ζει μόνιμα στο Λονδίνο και η γυναίκα και η εξάχρονη κόρη του αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, ο ιταλικός Τύπος εκτιμά την πιθανότητα καταδίκης σε διετή φυλάκιση της συζύγου του Καζάκου πολιτικού πρόσφυγα και επισημαίνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο να δοθεί για υιοθεσία η κόρη του.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης, που ασχολήθηκε με την όλη υπόθεση και έλαβε τις σχετικές αποφάσεις, δεν ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό Αντζελίνο Αλφάνο αλλά ούτε και τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Όμως το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο και το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι Νίκι Βέντολα υπογραμμίζουν ότι ο Αλφάνο είναι, ούτως ή άλλως, πολιτικά υπεύθυνος για τους όλους τους τακτικούς χειρισμούς στην υπόθεση και πως θα έπρεπε κατά συνέπεια να υποβάλει την παραίτησή του.

«Θα πρέπει να εξακριβωθεί για ποιο λόγο οι ιταλικές αρχές έδρασαν με τέτοια ταχύτητα, χωρίς να εξακριβώσουν κατ' αρχάς τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει, και γιατί αντιθέτως παρέδωσαν την σύζυγο του Αμπλιαζόφ, την Άλμα, και την κόρη του, την Άλουα, στα χέρια της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Καζακστάν, η οποία προχώρησε σε επαναπατρισμό τους με ειδική πτήση» γράφουν οι πολιτικοί σχολιαστές στη Ρώμη.

Στο μεταξύ, από τη βρετανική πρωτεύουσα ο Μουχτάρ Αμπλιαζόφ αξιώνει από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει το μέλλον και τη ζωή της κόρης του.

Τυπικά, η σύζυγος και η εξάχρονη κόρη του Καζάκου πολιτικού πρόσφυγα μπορούν να επιστρέψουν στη Ρώμη όποτε το επιθυμούν, από τη στιγμή που η απέλασή τους έπαψε να ισχύει. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι τουλάχιστον απίθανο να τους επιτραπεί από τις Αρχές της χώρας τους να μεταβούν και πάλι στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 16:48