Ηχηρά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Ισπανία

Ηχηρά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Ισπανία
Καταγγέλλοντας μια «οπισθοδρόμηση», δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, γονείς και καθηγητές διαδήλωσαν σήμερα στην Ισπανία κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς σήμερα τα συνδικάτα είχαν κηρύξει γενική απεργία.

«Ούτε ένα βήμα πίσω, φώναζαν οι μαθητές που συμμετείχαν μαζικά στη διαδήλωση της Μαδρίτης, αψηφώντας τη βροχή και ζητώντας να μην εγκριθεί από το κοινοβούλιο η προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

Στην Βαρκελώνη οι διαδηλωτές ήταν 30.000, κατά την αστυνομία, ή 170.000 κατά τους οργανωτές. Πολλές χιλιάδες κατέβηκαν επίσης στους δρόμους άλλων 50 ισπανικών πόλεων.

Αυτή είναι η τρίτη γενική απεργία που πραγματοποιούν δάσκαλοι και καθηγητές από τα τέλη του 2011, όταν ανέλαβε η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Τα συνδικάτα έχουν βάλει στο στόχαστρο κυρίως τον υπουργό Παιδείας, Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ, απαιτώντας την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, το UGT και το CCOO, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανήλθε κατά μέσο όρο στο 83%, αγγίζοντας το 91% στα δημόσια πανεπιστήμια και το 35% στα ημιδημόσια σχολεία. Ένδειξη του ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αμφισβητείται γενικότερα αποτελεί το γεγονός ότι τα συντηρητικά συνδικάτα FSIE και AMPE, που έχουν υπό τον έλεγχό τους την ημιδημόσια εκπαίδευση, συμμετείχαν στην κινητοποίηση θεωρώντας ότι τα σχολεία αυτά έχουν «ξεχαστεί» από τον νομοθέτη.

Η απεργία αυτή συμπίπτει με την τρίτη ημέρα της κινητοποίησης των φοιτητών κατά του νομοσχεδίου. Η γενική γραμματέας του φοιτητικού συνδικάτου SE, Άννα Γκαρσία, υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσεις που προτείνονται η χώρα θα επιστρέψει στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο, καταγγέλλοντας κυρίως την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

«Ο νόμος αυτός ευνοεί όσους έχουν χρήματα για να σπουδάσουν», τόνισε από την πλευρά της μια 19χρονη φοιτήτρια που είπε ότι τα δίδακτρά της αυξήθηκαν κατά 600 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. «Δεν μου αρέσουν οι περικοπές. Δεν μ' αρέσει που εισάγουν τα θρησκευτικά ως σχεδόν υποχρεωτικό μάθημα», τόνισε μια μητέρα δύο παιδιών, σύμφωνα με την οποία στις τάξεις όπου φοιτούσαν 28 μαθητές σήμερα μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 40.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για την κατάργηση, μέσα σε ένα χρόνο, 25.000 θέσεων καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια, 4.600 από τα πανεπιστήμια και 1.600 διοικητικών υπαλλήλων.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013, 00:16