Καναδάς-Covid-19: Η Βουλή υπερψήφισε πρόγραμμα επιδότησης μισθών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Απριλίου 2020, 06:08
Καναδάς-Covid-19: Η Βουλή υπερψήφισε πρόγραμμα επιδότησης μισθών

Η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά ενέκρινε χθες ενα πρόγραμμα επιδότησης των μισθών, που παρουσιάσθηκε ως το μεγαλύτερο οικονομικό μέτρο στη χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους να ανταπεξέλθουν την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Το Κοινοβούλιο, του οποίου οι εργασίες έχουν διακοπεί, συνεδρίασε κατ' εξαίρεση χθες κι εν μέσω της περιόδου του Πάσχα, για να εγκρίνει το πρόγραμμα των 73 δισεκ. δολαρίων (47 δισεκ.ευρώ), που αφορά την καταβολή στις επιχειρήσεις του 75% του μισθού των εργαζομένων τους, προκειμένου να αποτραπούν μαζικές απολύσεις.

Στη συνεδρίαση παρευρισκόταν και ο πρωθυπουργόςΤζάστιν Τριντό, ο οποίος βρισκόταν σε περιορισμό για ένα μήνα μετά την προσβολή της συζύγου του από κορωνοϊό, ενώ εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, μόλις άλλοι 30 βουλευτές βρίσκονταν στην αίθουσα, προκειμένου να τηρείται το μέτρο της κοινωνικής απόστασης. Το κείμενο απομένει να εγκριθεί κι από τη Γερουσία, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Καθώς ο Τριντό δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε με τη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η επιδότηση του 75% του μισθού θα έχει περίοδο ισχύος 15 μήνες και θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου. Θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν, ή θα έχουν, μείωση των εσόδων τους κατά 15% τον Μάρτιο, ή κατά 30% τον Απρίλιο και τον Μάιο, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό. Η οικονομία του Καναδά έχασε ένα εκατ. θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Αναφερόμενος στις θυσίες του Καναδά κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους, ο Τριντό υπογράμμισε πως η πάλη κατά του κορωνοϊού ναι μεν «δεν είναι ένας πόλεμος», αλλά κι αυτή η «μάχη δεν είναι λιγότερο καταστροφική κι επικίνδυνη».

«Το μέτωπο βρίσκεται παντού, στα σπίτια μας, στα νοσοκομεία, στα κέντρα φροντίδας, στα παντοπωλεία, τα φαρμακεία κι όσοι εργάζονται εκεί είναι οι μοντέρνοι ήρωες», τόνισε ο Τριντό, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί». Ο Καναδάς απαριθμεί 23.197 κρούσματα και 678 θανάτους από κορωνοϊό.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Απριλίου 2020, 06:09