Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε από κινεζικό δικαστήριο ο Χουανγκ Τσι, γνωστός κινέζος σντικαθεστωτικός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση από τον προηγούμενο Ιούνιο.

Ο Χουανγκ, ο οποίος βρέθηκε ένοχος με την κατηγορία της παράνομης κατοχής κρατικών μυστικών, δικάστηκε στην πόλη Τσενγκντου, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, όπου 80.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Μαΐου 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα θύματα ήταν παιδιά που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν τα σχολεία στα οποία βρίσκονταν, και ο Χουάνγκ συνελήφθη όταν προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει γονείς οι οποίοι διαμαρτύρονταν, υποστηρίζοντας ότι ο σεισμός έγινε πιο καταστροφικός εξαιτίας των ελεεινών και διεφθαρμένων πρακτικών κατασκευής των δημοσίων κτιρίων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 5.335 μαθητές πέθαναν ή εξακολουθούν να αγνοούνται από το σεισμό.

Η σύζυγος του Χουανγκ, Ζενγκ Λι, η οποία παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, είπε ότι του επεβλήθη η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, αλλά ούτε το δικαστήριο, ούτε οι εισαγγελείς ανέφεραν ποια ήταν τα κρατικά μυστικά που κατηγορήθηκε ότι κατείχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι ήταν εκδίκηση για το σεισμό και την υπόλοιπη δουλειά του», είπε η Ζενγκ, επισημαίνοντας ότι δεν πήρε καν αντίγραφο της ετυμηγορίας.

Οι δραστηριότητες του 46χρονου Χουάνγκ, έχουν επανειλημμένα εξοργίσει το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς διευθύνει το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τιανγκουανγκ και λειτουργεί έναν επικριτικό για το κόμμα ιστότοπο.

Είχε καταδικαστεί το 2003 για «προτροπή σε εξέγερση» και απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 2005. Στους υποστηρικτές του δεν επετράπη καν να εισέλθουν στο δικαστήριο.

Η καταδίκη του Χουανγκ και ορισμένες άλλες πρόσφατες εξελίξεις ανατρέπουν τις ελπίδες που δημιούργησε η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ζου Γιονγκτζούν, ηγέτης του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην Κίνα το 1989, ο οποίος έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, προσήχθη σε δίκη, επίσης στην επαρχία Σιτσουάν, με την κατηγορία της απάτης, την οποία η οικογένεια του χαρακτηρίζει ως σκευωρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης