Καταδίκη Ρομά για «ρατσιστική επίθεση» εναντίον Ούγγρων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 23:33
Καταδίκη Ρομά για «ρατσιστική επίθεση» εναντίον Ούγγρων
Δώδεκα Ρομά καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης από ένα έως πέντε έτη, με την κατηγορία ότι διέπραξαν «ρατσιστικό έγκλημα εναντίον των Ούγγρων», με αφορμή ένα επεισόδιο που σημειώθηκε τρεις εβδομάδες μετά από φονική επίθεση εναντίον μιας τσιγγάνικης οικογένειας στην κεντρική Ουγγαρία.

Το δικαστήριο δικαιολόγησε το χαρακτηρισμό «ρατσιστικό έγκλημα» βασιζόμενο στο σκεπτικό ότι οι κατηγορούμενοι είχαν μαζί τους ένα ρόπαλο με χαραγμένη τη φράση «Θάνατος στους Ούγγρους».

«Στην απόφασή του το δικαστήριο του Μίσκολτς επέβαλε συνολική ποινή 34 ετών στους Ρομά που επιτέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο, τρεις εβδομάδες μετά τη σφαγή του Ταταρσεντντγιέρντγι», στην οποία σκοτώθηκαν ένα 5χρονο αγόρι και ο πατέρας του, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Tasz (Οργάνωση Πολιτικών Ελευθεριών) που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των Ρομά.

Στις αρχές του 2009 ένας Ρομά και το πεντάχρονο αγοράκι του δολοφονήθηκαν στο χωριό Ταταρσεντντγιέρντγι. Άλλο ένα παιδί τραυματίστηκε ενώ το σπίτι της οικογένειάς του πυρπολήθηκε.

Οι ύποπτοι για μια σειρά από ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των Ρομά, που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε έξι άτομα τη διετία 2008-9, συνελήφθησαν στα τέλη του 2009. Η δίκη τους ξεκίνησε πέρσι και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του 2012.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 23:35