Σε καταδίκη της βίας στο Ιράν ύστερα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές προχωρούν από την Τεργέστη, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G8, και καλούν την Τεχεράνη να επιλύσει σύντομα την κρίση μέσω του δημοκρατικού διαλόγου.

«Σεβόμαστε απολύτως την κυριαρχία του Ιράν, αλλά παράλληλα καταδικάζουμε την μετεκλογική βία που οδήγησε στην απώλεια ζωών Ιρανών πολιτών και καλούμε το Ιράν να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε την Ιρανική Κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η θέληση του ιρανικού λαού θα μεταφραστεί στο εκλογικό αποτέλεσμα», καταλήγει το κείμενο, στο οποίο τηρείται επιφυλακτική θέση ως προς την αμφισβήτηση της νομιμότητας της επανεκλογής Ahmadinejad.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον επιρρίπτει στον πρόεδρο του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad την ευθύνη για την προσπάθεια να κατηγορηθούν οι ΗΠΑ για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Ιράν.

Οι ΗΠΑ απάντησαν με 24ωρη καθυστέρηση στον Ιρανό πρόεδρο, αν και νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να πιέσουν το Ιράν «να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» και να επιλύσει την κρίση «μέσω του δημοκρατικού διαλόγου και των ειρηνικών μέσων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος ανακοίνωσε ότι καμία εκλογική νοθεία δεν έχει κηλιδώσει την επανεκλογή του Ιρανού προέδρου Ahmadinejad.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν έγινε καμία νοθεία στις εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος, τη στιγμή που οι δύο ηττημένοι υποψήφιοι, Mir Hossein Musavi και Mehdi Karubi, εξακολουθούν να ζητούν ακύρωση της ψηφοφορίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης