Καταβαραθρώθηκαν οι υποψήφιοι Πρασίνων και Αριστεράς για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, 14:48
Καταβαραθρώθηκαν οι υποψήφιοι Πρασίνων και Αριστεράς για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Σήμερα, οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τη Ρομπέρτα Μετσόλα, ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών από τη Μάλτα, ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2024, με 458 ψήφους στον πρώτο γύρο.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη στον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, όπου έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία 458 ψήφων επί συνόλου 690, μεταξύ τριών υποψηφίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καταβαραθρώθηκαν οι υποψηφιότητες της Σουηδέζας ευρωβουλευτού των Πρασίνων Alice Bah Kuhnke, που πήρε 101 ψήφους, και της Ισπανίδας ευρωβουλευτού της Αριστεράς Sira Rego, που πήρε μόνον 57 ψήφους.

Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι ευρωβουλευτής από το 2013 και το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του. Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020 και άσκησε χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του προέδρου Σασόλι στις 11 Ιανουαρίου. Είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).

Απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή της, η Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω ως πρόεδρος είναι να σκεφτώ την κληρονομιά του Νταβίντ Σασόλι: ήταν ένας μαχητής που αγωνίστηκε για την Ευρώπη και για εμάς, για αυτό το Κοινοβούλιο. [...] Θα τιμήσω τον Σασόλι ως πρόεδρο, υπερασπιζόμενη πάντα την Ευρώπη, τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Θέλω οι άνθρωποι να ανακτήσουν ένα αίσθημα πίστης και ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. [...] Αγαπητοί Ευρωπαίοι, τα επόμενα χρόνια, άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη θα στραφούν προς το Κοινοβούλιο αναμένοντας να ηγηθούμε και να δώσουμε κατευθύνσεις, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια των δημοκρατικών μας αξιών και των ευρωπαϊκών αρχών μας. Πρέπει να αντισταθούμε στο αντιευρωπαϊκό αφήγημα που ριζώνει τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα. Η παραπληροφόρηση και η αποπληροφόρηση, που εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τροφοδοτούν τον εύκολο κυνισμό και τις φθηνές λύσεις του εθνικισμού, του αυταρχισμού, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι ακριβώς το αντίθετο. Αφορά όλους εμάς που αγωνίζονται ο ένας για τον άλλον, φέρνοντας τους πολίτες μας πιο κοντά. Πρόκειται για όλους μας που υπερασπιζόμαστε αυτές τις ιδρυτικές αρχές των μητέρων και των πατέρων μας, που μας οδήγησαν από την τέφρα του πολέμου και του ολοκαυτώματος στην ειρήνη, στην ελπίδα και στην ευημερία».

«Πριν από είκοσι δύο χρόνια η Nicole Fontaine εξελέγη στο αξίωμα αυτό, 20 χρόνια μετά τη Simone Veil. Δεν θα περάσουν άλλες δύο δεκαετίες έως ότου η επόμενη γυναίκα σταθεί εδώ», είπε.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, 15:14