Ο κυβερνητικός συνασπισμός της πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλιας Τιμόσενκο, κατέρρευσε σήμερα, καθώς δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Τιμοσένκο θα παραμείνει στην εξουσία για το διάστημα κατά το οποίο ο κύριος αντίπαλός της, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εδραιώσει την εξουσία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοινώνοντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι συναντήθηκαν οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ότι οι εταίροι του συνασπισμού δεν συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να δείξουν ότι διατηρούν την πλειοψηφία.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαγάγει αύριο ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τιμοσένκο.

Η επίσημη ανακοίνωση της κατάρρευσης της κυβέρνησης και η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας θα πραγματοποιηθούν για να επιτραπεί στους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς να αρχίσουν τη μακρά διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν περιθώριο 30 ημερών να σχηματίσουν νέο συνασπισμό και 60 ημέρες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο Γιανουκόβιτς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ένα σενάριο που φοβούνται οι επενδυτές, καθώς θα παρατείνει την περίοδο της αβεβαιότητας για μήνες στην Ουκρανία, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και συνεχίζει να αγωνίζεται χωρίς εξωτερικό δανεισμό.

Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: “Προτεραιότητα” η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, 1 Μαρτίου 2010, 14:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης