Καζάνι που βράζει η Τυνησία

Καζάνι που βράζει η Τυνησία
Ένας άνδρας σκοτώθηκε χθες στη Σλιμάν, προάστιο της Τύνιδας, στη διάρκεια διαδηλώσεων όταν προσπάθησε να εμποδίσει νεαρούς να ρίξουν πέτρες εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος Εργασίας. «Νεαροί άρχισαν να κατευθύνονται προς ένα αστυνομικό τμήμα στη Σλιμάν πετώντας πέτρες», δήλωσε ο συντονιστής του κόμματος Αμπντάλα Γκάσμι, που ήταν παρών. «Στην συνέχεια πέταξαν πέτρες εναντίον ενός στρατιώτη και ο στρατός απάντησε με προειδοποιητικά πυρά με στόχο να διαλύσει το πλήθος. Εκείνη την ώρα ο Μαχμούντ ελ Τούνσι 25 ετών χτυπήθηκε από μία σφαίρα στην κοιλιά» προτού υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές της Τυνησίας δεν έχουν δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Τύνιδα παρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, η οποία αποφασίστηκε το Σάββατο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Presse, η οποία επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, 70 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις λεηλασίες και τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Σλιμάν.

Παράλληλα, το υπουργείο συνεχίζει τις έρευνες για τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα. Δεκαπέντε δημοσιογράφοι ξένων και τοπικών μέσων ενημέρωσης κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Μία πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται η εφημερίδα La Presse, επεσήμανε ότι κάποιοι πράκτορες που επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι. Εν τω μεταξύ, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι, αμφισβήτησε σε χθεσινή ομιλία του προς το έθνος ότι οι εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας θα μπορέσουν να διεξαχθούν τον Ιούλιο όπως είναι προγραμματισμένο. «Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επιλέγοντας την 24η Ιουλίου και επιμένουμε σε αυτή την ημερομηνία, όμως αν η επιτροπή μεταρρυθμίσεων δηλώσει ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες θα πρέπει να συζητηθεί μία εναλλακτική», δήλωσε στη χθεσινή του ομιλία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011, 15:10