Και ο Ζακ Μπραφ στην αγκαλιά του crowdfunding

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013, 13:44
Και ο Ζακ Μπραφ στην αγκαλιά του crowdfunding
Το crowfunding αποτελεί πλέον μία γνωστή πρακτική που έχει αποδώσει τα μέγιστα σε αρκετές περιπτώσεις. Πρακτικά μέσω αυτής της διαδικασίας προχωρά η χρηματοδότηση ενός project από εισφορές και δωρεές του κοινού. Σύμφωνα με το Crowdsourcing.org σχεδόν 1,12 δισ. ευρώ μαζεύτηκαν το 2012 σε διάφορα site ανάλογου τύπου που υπάρχουν στον παγκόσμιο ιστό.

Τα χρήματα συγκεντρώνονται για διάφορους σκοπούς και στόχους κυρίως στην υγεία, στο περιβάλλον, την δημοσιογραφία, την επιστήμη και κυρίως τον πολιτισμό.

Ο κινηματογράφος ειδικά στρέφεται όλο και περισσότερο προς αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης. Αυτή η κουλτούρα δωρεάς είναι έντονα αναπτυγμένη στις ΗΠΑ και επικεφαλής θεωρείται η πλατφόρμα KickStarter. Ξεκίνησε το 2009 και μέσω αυτής 3,9 εκατ. άτομα συγκέντρωσαν πάνω από 588 εκατ. δολάρια, χρηματοδοτώντας έτσι 40.000 project, όπως αναφέρει το ομώνυμο site. Τον περασμένο Μάρτιο η ταινία Veronica Mars του Ρομπ Τόμας συγκέντρωσε 2,5 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες.

Αυτή τη φορά πρόκειται για μια ταινία μεγάλου μήκους που ο Ζακ Μπραφ θέλει να χρηματοδοτήσει (σ.σ: «Wish I was Here», ο τίτλος της) και ζήτησε μέσω του site 2 εκατ. δολάρια. Σε 5 ημέρες κατόρθωσε να συγκεντρώσει πολύ περισσότερα, αφού μάζεψε 31.000 χορηγούς.

Η ταινία θα βγει τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα εμφανιστεί στο Sundance Film Festival. Οι χορηγοί θα έχουν ανταλλάγματα ανάλογα με το τι χρήματα κατέθεσαν: από είδη (μπλουζάκια, αφίσες με αφιέρωση κλπ), θέσεις στο σινεμά, δυνατότητα παρουσίας στο γύρισμα της ταινίας που θα γίνει τον Αύγουστο στο Λος Άντζελες ή για κάποιον που δώρισε 10.000 δολάρια να συμμετέχει στην ταινία και να γίνει σταρ.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013, 13:56