Έκκληση απηύθυνε ακόμα μια φορά η Κίνα για «ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών», με στόχο την επίλυση του θέματος των πυρηνικών του Ιράν, την ίδια ώρα που οι χώρες της Δύσης ζητούν επιπλέον κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα ενισχύσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζαοσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σχετικά με τον φάκελο των ιρανικών πυρηνικών, η Κίνα σέβεται το διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι το μοναδικό και ουσιαστικό μέσο διευθέτησης του προβλήματος», επεσήμανε ο ίδιος.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε την Τρίτη πως η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει «αρκετά γρήγορη» πρόοδο στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Το Ιράν ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας πως ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου σε μεγάλο ποσοστό ουρανίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δυτικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα, που διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, επιμένει στην επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, αν και τρεις φορές -2006, 2007 και 2008- έχει ψηφίσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ στο Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης