Μία μέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Μπισκέκ του Κιργιστάν μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας, κατά τις οποίες τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανακοίνωσε σήμερα ότι σε έξι μήνες θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

«Η εξουσία είναι υπό τον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης. Αυτό το οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος θα λειτουργεί επί έξι μήνες, για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με όλους τους δημοκρατικούς κανόνες» δήλωσε στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση έχει πλέον υπό τον έλεγχό της κυβερνητικά κτίρια και υποδομές, το Κοινοβούλιο, την Αστυνομία, τα Μέσα ενημέρωσης και τα αεροδρόμια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Akipress.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες Κιργίζιοι περιφέρονται στα ερείπια της κατοικίας του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, παίρνοντας βιβλία, διακοσμητικά ακόμη και καλοριφέρ που ανήκαν στον αρχηγό του κράτους, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία και λέγεται πως κατέφυγε στη γενέτειρά του μετά τα χθεσινά επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν, για να ζητήσουν την παραίτηση του Μπακίγεφ, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, νεποτισμό, αυταρχισμό, ενώ η χώρα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση.

«Η εξουσία έκλεψε τον λαό. Τώρα ο λαός κλέβει την εξουσία» είπε αυτόπτης μάρτυρας, βλέποντας συμπολίτες του να φεύγουν κρατώντας τα λάφυρά τους.

Οι σκηνές λεηλασίας είναι πιο έντονες στο Μπισκέκ, στην έδρα της προεδρίας και της κυβέρνησης.

Το πρωί εκατοντάδες πολίτες τριγυρνούσαν στους διαδρόμους και στον περίβολο του κτιρίου και ορισμένοι έφευγαν με υπολογιστές στα χέρια, με λάστιχα και προφυλακτήρες των καμένων πλέον αυτοκινήτων των επισήμων.

Η Οτουνμπάγεβα, ηγετική μορφή πριν από πέντε χρόνια στη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας, κατά την οποία ανετράπη ο Ασκάρ Ακάγιεφ και ανήλθε ο Μπακίγεφ στην εξουσία, είχε αποχωρήσει από τη νέα κυβέρνηση και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση.

Το Κιργιστάν, που συνορεύει με την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, απέκτησε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο πληθυσμός του είναι 5,3 εκατομμύρια κάτοικοι, σουνίτες μουσουλμάνοι.

Διαβάστε επίσης:
Προσωρινή κυβέρνηση σχηματίζει η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, 7 Απριλίου 2010, 17:12
Κιργιστάν: Η αμερικανική βάση στο Μανάς θα παραμείνει ανοικτή, 8 Απριλίου 2010, 12:03

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης