Νότια Κορέα: Κυβερνητική αποστολή θα μεταβεί στο Ιράν για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση δεξαμενόπλοιου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, 13:36
Νότια Κορέα: Κυβερνητική αποστολή θα μεταβεί στο Ιράν για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση δεξαμενόπλοιου

Η Νότια Κορέα θα στείλει «το συντομότερο δυνατό» μια κυβερνητική αποστολή στο Ιράν για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ενός υπό νοτιοκορεατική σημαία δεξαμενόπλοιου και των είκοσι μελών του πληρώματός του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το Kankuk Chemi συνελήφθη στον Κόλπο από το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης επειδή «παραβίασε τη ναυτική νομοθεσία περί ρύπανσης». Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε περίπου 7.200 τόνους πετροχημικών προϊόντων, ενώ τα μέλη του πληρώματος είναι Νοτιοκορεάτες, Ινδονήσιοι, Βιετναμέζοι και Βιρμανοί, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

«Αντιπροσωπεία (…) θα σταλεί στο Ιράν το συντομότερο δυνατό για να προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα με διμερείς διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Τσόι Γιανγκ-σαμ εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσόι Τζονγκ-καν θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης, που είναι προγραμματισμένη εδώ και καιρό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το επεισόδιο καταγράφηκε την ώρα που η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Σεούλ ανεβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι ιρανικά κεφάλαια βρίσκονται δεσμευμένα σε νοτιοκορεατικές τράπεζες εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν, ο Αλί Ραμπιεΐ, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η σύλληψη του τάνκερ ισοδυναμεί με ομηρεία και πρόσθεσε ότι η Νότια Κορέα είναι αυτή που κρατά «όμηρο» 7 δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών πόρων.

«Έχουμε συνηθίσει τους ισχυρισμούς αυτούς (…) όμως δεν πρόκειται για σύλληψη ομήρων, η κυβέρνηση της Κορέας κρατά όμηρο 7 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία μας ανήκουν για αβάσιμους λόγους» τόνισε.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιανγκ Κιον-χουά δεν σχολίασε καθόλου αυτούς τους ισχυρισμούς του Ιράν.

«Πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουμε τα γεγονότα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του πληρώματός μας» επισήμανε. «Καταβάλλουμε προσπάθειες στο διπλωματικό πεδίο για την άμεση απελευθέρωσή τους» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, 14:58