Οι αρχές του Σουδάν απαγόρευσαν σήμερα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στον τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα του Νταρφούρ, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη μετά τις σφοδρές συγκρούσεις, την περασμένη εβδομάδα μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) στο Χαρτούμ, καμία ανθρωπιστική οργάνωση δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί τους καταυλισμούς στην Κάλμα και το Μπιλάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα στην Κάλμα σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αφενός οπαδών του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SLA) του Αμπντελουαχίντ Νουρ, μιας ανταρτικής οργάνωσης που διαφωνεί με την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα, και αφετέρου υποστηρικτών των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Από τις συγκρούσεις υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωής τους 5-8 άτομα και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν ενώ μια κλινική πυρπολήθηκε. Η Κάλμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς προσφύγων παγκοσμίως αφού εκεί έχουν βρει καταφύγιο 80.000 άνθρωποι.

Μια αποστολή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από διάφορες ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ προσπάθησε δύο φορές να επισκεφθεί την Κάλμα και το γειτονικό χωριό Μπιλάλ, όμως οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης