Κορυφαίοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την απελευθέρωση του Ουκρανού συνάδελφου τους, Ολέγκ Σέντσοφ, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Μόσχας από τις 11 Μαΐου, με την κατηγορία της οργάνωσης τρομοκρατικής επίθεσης.

Η υπόθεση του Σάντσοφ, έρχεται στο φως χάρη στην πρωτοβουλία 19 διάσημων σκηνοθετών και παραγωγών κινηματογράφου της Ευρώπης -ανάμεσα στους οποίους οι Πέδρο Αλμοβδόβαρ, Βιμ Βέντερς, Μπέλα Ραρ, Κεν Λόουτς, Άκι Καουρισμάκι, Μάικ Λι και Αντρέι Βάιντα- οι οποίοι συνυπέγραψαν και απέστειλαν επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο ζητώντας να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Σέντσοφ και να διεξαχθεί έρευνα για τη σύλληψη και φυλάκισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανησυχούμε πολύ και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε πώς είναι και ποιο θα είναι το μέλλον του» αναφέρουν οι σκηνοθέτες στην επιστολή σημειώνοντας: «Ζητούμε να εξασφαλίσετε την ακεραιότητα του Ολέγκ Σέντσοφ. Να δημοσιοποιήσετε το μέρος όπου κρατείται. Να απαγγελθεί στον κρατούμενο μια αναγνωρίσιμη κατηγορία αλλιώς να αφεθεί ελεύθερος».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 38χρονου Σέντσοφ είναι ο Ρώσος δικηγόρος Ντμίτρι Ντίνζε, ο οποίος έγινε γνωστός από την πολύκροτη υπόθεση χουλιγκανισμού του πανκ συγκροτήματος «Pussy Riot».

Ο Ντίνζε δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Guardian» πως ο εντολέας του αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι αρχές, και ότι ήταν απλά ένας από τους πολλούς διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο που αντιδρούσαν στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης