Κορωνοϊός: Ιατρικό υλικό στο Ιράν μέσω του Instex έστειλε η Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 14:17
Κορωνοϊός: Ιατρικό υλικό στο Ιράν μέσω του Instex έστειλε η Ευρώπη

Ιατρικό υλικό στο Ιράν στο πλαίσιο του μηχανισμού Instex έστειλε η Ευρώπη επιτρέποντας την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων, ο οποίος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν ότι ο Instex πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του συνδιαλλαγή και επέτρεψε την εξαγωγή ιατρικού υλικού από την Ευρώπη προς το Ιράν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου ότι το Ιράν παρέλαβε ιατρικό εξοπλισμό ή οικονομική βοήθεια από χώρες όπως η Γερμανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, το Κατάρ, η Ρωσία και η Τουρκία.

Η κυβέρνηση και ο πληθυσμός του Ιράν «δεν ξεχνούν ποτέ τους φίλους στους δύσκολους καιρούς» είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος. Το Ιράν πλήττεται σκληρά από την επιδημία του κορωνοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.757.

Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός Instex δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2019 από τους Ευρωπαίους για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν με την αποφυγή χρησιμοποίησης του δολαρίου. Ο Instex επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει να πωλεί πετρέλαιο και να εισάγει άλλα προϊόντα.
 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 14:19