Στους δρόμους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές του Λιβάνου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 13:15
Στους δρόμους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές του Λιβάνου

Το νεοσυσταθέν υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, ενώ την ίδια ώρα διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους κλείνοντας δρόμους στη Βηρυτό.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Χάσαν Ντίαμπ ανακοίνωσε την οριστική σύνθεση της κυβέρνησής του.

Οι διαδηλωτές στον Λίβανο είναι στους δρόμους από τις 17 Οκτωβρίου με αίτημα την αποχώρηση της κυβερνώσας ελίτ, την οποία κατηγορούν για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν στην παραίτηση του Σάαντ Χαρίρι από την πρωθυπουργία.

Σήμερα διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη νέα κυβέρνηση της χώρας, καταγγέλλοντας ότι οι υπουργοί επιλέχθηκαν από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, το κίνημα Αμάλ και τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.

«Είναι μαριονέτες της Χεζμπολάχ και του Αούν» δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Δεν εκπροσωπούν όλους τους Λιβανέζους» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες ο Ντίαμπ δεσμεύθηκε να ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, που ζητούν ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, ανάκτηση των καταχρασθέντων δημόσιων πόρων αλλά και ανάκαμψη της οικονομίας του Λιβάνου.

Σήμερα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με οικονομική «καταστροφή», υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες προκλήσεις» που αναμένουν την κυβέρνησή του.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή και πρέπει να απαλύνουμε τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής για τους Λιβανέζους» επεσήμανε ο Ντίαμπ.

Από τη μεριά του, ο Μισέλ Αούν δήλωσε απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση ότι το έργο της είναι «ευαίσθητο», καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στον Λίβανο, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αλλά και των Λιβανέζων.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 13:37