Την παράσταση συνεχίζουν να κλέβουν δύο… έξυπνοι τροχονόμοι στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Πρόκειται για γιγαντιαία ρομπότ, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε δύο από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της Κινσάσα. Οι… έξυπνοι τροχονόμοι λειτουργούν 24 ώρες, διαθέτουν κόκκινα και πράσινα φώτα προειδοποίησης, ενώ είναι εφοδιασμένοι μεταξύ άλλων και με τέσσερις κάμερες για την καταγραφή παραβιάσεων του ΚΟΚ. Πρωταρχική τους αποστολή είναι η ασφαλής διέλευση των πεζών σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Αφρικής (10 εκατ. κάτοικοι). Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μπορούν να μιλούν, δίνοντας οδηγίες στους πεζούς για το πότε είναι ασφαλέστερο για εκείνους να διασχίζουν κάθετα τον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατασκευασμένα από αλουμίνιο, τα ρομπότ λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και η τοποθέτηση τους στους δρόμους της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε το 2013. Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα πάντως, το οποίο στοχεύει μεταξύ άλλων και στην εξοικονόμηση χρημάτων για τα κρατικά ταμεία (περίπου 15.000 δολάρια το κόστος κάθε ρομπότ), συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η έλευση των ρομπότ έχει μειώσει το κυκλοφοριακό, ωστόσο αρκετοί εστιάζουν στις περιορισμένες δυνατότητες τους όσον αφορά σε περιστατικά που συνδέονται με την παραβατικότητα των οδηγών απέναντι σε δικυκλιστές και ποδηλάτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει κάτοικος της πρωτεύουσας, ο οποίος τονίζει πως το ρομπότ δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε καταδίωξη.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και στο κατά πόσο τα ρομπότ θα συντηρούνται επαρκώς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τραγική -σε αρκετές περιπτώσεις- κατάσταση των φαναριών σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Κινσάσα.

«Πρόκειται για μια καινοτομία όσον αφορά στην οδική ασφάλεια. Το κυκλοφοριακό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα τις ώρες αιχμής. Με τους “έξυπνους” τροχονόμους, η οδική ασφάλεια στην Κινσάσα ενισχύεται» αναφέρει από τη μεριά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Vale Manga Wilma.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Φρέσκα noodle από… μηχανικό χέρι στην Κίνα‏, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, 12:30

Επίσημη «πρώτη» για τον… «Asimo», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011, 03:11

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης