Εγγυήσεις ότι ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μορφή πραξικοπήματος έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Ilker Basbug.

Με αφορμή τη δημοσίευση εγγράφου σε τουρκική εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός προετοίμαζε σχέδιο δυσφήμησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και ενοχοποίησης του θρησκευτικού κινήματος του Fethullah Gulen, ο Τούρκος στρατηγός υποστήριξε πως όλα αυτά αποτελούν προσπάθεια στιγματισμού του τουρκικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα Taraf (φιλευθέρη) δημοσίευσε τετρασέλιδο σχέδιο, το οποίο φέρεται να είχε την υπογραφή ανώτερου αξιωματικού του Ναυτικού και να ετοιμάστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Στόχος του, να εμποδιστεί η «καταστροφή του κοσμικού καθεστώτος της Τουρκίας» από το ΑΚ και το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου Fethullah Gulen και «η αντικατάστασή του από ένα ισλαμικό κράτος».

Ο στρατηγός Basbug κάλεσε την πολιτική δικαιοσύνη να βρει ποιος είναι πίσω από το εν λόγω έγγραφο, το οποίο όπως είπε, είχε ως στόχο να διχάσει το στράτευμα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ζήτημα ζωής και θανάτου για την Τουρκία την άδικη -όπως χαρακτηριστικά είπε- αποδυνάμωση του Στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Τούρκος επιτελάρχης υπογράμμισε ότι ο Στρατός δεν πρόκειται να επιτρέψει σε αντιδημοκρατικά στοιχεία στις τάξεις του να εμπλακούν σε συνομωσίες πραξικοπήματος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης