Με τον τίτλο «Μία προβλέψιμη καταστροφή στη Γάζα – Το Ισραήλ δεν σήκωσε το δαχτυλάκι του για να αποτρέψει τις αιματηρές συγκρούσεις» κυκλοφόρησε το πρωί της Τρίτης η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Όμως, με τον τίτλο «Παρατηρώντας από το μέτωπο της Γάζας: Άραγε, ο ισραηλινός στρατός ενεργεί νομίμως;» κυκλοφόρησε η επίσης εβραϊκή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Είναι προφανές πως η σφαγή αμάχων Παλαιστινίων καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας προκάλεσε σοβαρό ζήτημα και εντός του Ισραήλ, αφού δύο από τις σημαντικότερες εφημερίδες της χώρας εκφράζουν ευθέως την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η κυβέρνηση Νετανιάχου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα είναι απλό. Εδώ και πολλούς μήνες ήταν γνωστό πως θα εγκαινιαστεί η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, ήταν επίσης γνωστό ότι η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς προετοίμαζε μαζικές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στα Κατεχόμενα.

Οι προετοιμασίες φανέρωναν πως οι Παλαιστίνιοι θα τα παίξουν όλα για όλα, θέλοντας να επιδείξουν μαζική αντίδραση στην αμερικανική πολιτική καθώς και στο εγχείρημα της ισραηλινής κυβέρνησης να «εβραιοποιήσει» πλήρως την Ιερουσαλήμ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού η πόλη είναι σύμβολο και για τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Είχαμε πολύ καιρό, από την τελευταία Ιντιφάντα, να μετρήσουμε στο πεδίο των μαχών τόσους νεκρούς αλλά και, είναι χαρακτηριστικό, τόσες χιλιάδες τραυματίες από πυροβόλα όπλα. Για τους γνώστες των στρατιωτικών ζητημάτων είναι φανερό πως ο ισραηλινός στρατός απάντησε με καταιγιστικά πυρά εναντίον των αμάχων Παλαιστινίων που πλησίασαν την κόκκινη γραμμή των συνόρων. 

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με διεθνή κατακραυγή μετά το λουτρό αίματος. Πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 59 μετά τον θάνατο ενός βρέφους, της μόλις οκτώ μηνών Λέιλα αλ Γάντουρ, από εισπνοή δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 2.700.

O Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Ζαΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν κατήγγειλε τον «σοκαριστικό φόνο δεκάδων ανθρώπων», ζητώντας «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την εξοργιστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ «μέχρι νεωτέρας» λόγω της βίας με θύματα Παλαιστινίους. Η Τουρκία, που έκανε λόγο για «γενοκτονία», ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στο Τελ Αβίβ και στην Ουάσινγκτον.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έναντι διαδηλωτών» σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ για την αμερικανική πρεσβεία.

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ εμπόδισαν ψήφισμα για ανεξάρτητη έρευνα στη Γάζα

Το Κουβέιτ ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού κατά αμάχων και καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως και οι ΗΠΑ, επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για τους θανάτους και υπεραμύνθηκε της χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις λέγοντας ότι «κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς από τη μεριά του κατήγγειλε μια «σφαγή».

Ανακάλεσε τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Ισραήλ η Τουρκία

Στην ανάκληση των πρέσβεών της από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχώρησε η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους πρέσβεις να επιστρέψουν στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία», χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους ως «γενοκτονία».

«Η Τουρκία θα αντιδράσει σε αυτό αυστηρά. Ανακαλούμε τους πρέσβεις μας από την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις. Επίσης, προτείνουμε τη σύγκληση μιας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα διεξαγάγουμε συνομιλίες με πολλούς ηγέτες και κηρύσσουμε τριήμερο πένθος από αύριο» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του σε Τούρκους φοιτητές στο Λονδίνο που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καταδικάζω αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτήν τη γενοκτονία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, από το Ισραήλ ή την Αμερική» είπε ο Ερντογάν.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης αυτήν την εβδομάδα, έπειτα από τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μποζντάγ τόνισε ότι η Άγκυρα επιθυμεί η έκτακτη συνάντηση να διεξαχθεί την Παρασκευή.
 
Φωτογραφίες: ΑP
Video: Jerusalem Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης