Οργισμένη απάντηση έδωσαν οι Παλαιστίνιοι στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιώντας διαδηλώσεις στη λωρίδα της Γάζας και σε πολλές πόλεις στα εδάφη τους, με τραγικό απολογισμό δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στη μεθοριακή γραμμή με το Ισραήλ, σύμφωνα με την παλαιστινιακή κυβέρνηση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αντίστασης στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Από το πρωί της Δευτέρας διαδηλωτές με αυτοσχέδιες σφεντόνες και λάστιχα αυτοκινήτων, στα οποία βάζουν φωτιά, στέκονται απέναντι από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι από τον φράχτη που χωρίζει τα δύο αντιμαχόμενα μέρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της γενικευμένης εξέγερσης πενήντα δύο Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και περισσότεροι από 2.200 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, ως αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων κατά την πιο φονική ημέρα της λεγόμενης «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», που έχει φτάσει στην έκτη της εβδομάδα.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει δεκάδες Παλαιστινίους από τις 30 Μαρτίου, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισραηλινή πλευρά.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα της «Νάκμπα», όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στοιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Παλαιστινιακή κυβέρνηση: «Το Ισραήλ διέπραξε μια τρομερή σφαγή»

Κατά τη διάρκεια της γενικευμένης εξέγερσης πενήντα δύο Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και περισσότεροι από 2.200 έχουν τραυματιστείΗ παλαιστινιακή κυβέρνηση, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε «μια τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

«Νάκμπα ή Καταστροφή»

Κατά την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, της οποίας τα επακόλουθα οι Άραβες της περιοχής αποκαλούν «Νάκμπα» (Καταστροφή), στα παλαιστινιακά εδάφη τα μεγάφωνα από τα τζαμιά καλούν τον κόσμο να εξεγερθεί. Το ίδιο κάνει και η οργάνωση Χαμάς.

Στις 14 Μαΐου 1948 ο Δαβίδ Μπεν Γκουριόν, μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, διακήρυξε την ανεξαρτησία του νέου ισραηλινού κράτους. Λίγο αργότερα ξέσπασε ο πρώτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, που σήμανε την καταστροφή για τους Άραβες κατοίκους της περιοχής. Αναρίθμητοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με τη βία τις εστίες τους στις ελεγχόμενες πλέον από το Ισραήλ περιοχές.

Η απάντηση του Ισραήλ

Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά προκειμένου να αποτρέψουν ζημιές ή παραβίαση του συνοριακού φράκτη. Μάλιστα το Υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει σήμερα αποκλείσει ερμητικά τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον «πέντε τρομοκρατικών στόχων σε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τα εγκαίνια της πρεσβείας

Την ίδια ώρα και ενώ οι συγκρούσεις μαίνονταν, ολοκληρώθηκε στην Ιερουσαλήμ η τελετή των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας, με την παρουσία της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ βρέθηκαν σε ένα κτηριακό συγκρότημα που φυλασσόταν από ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της τελετής με την οποία εγκαινιάστηκε η νέα αμερικανική πρεσβεία, έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μετακομίσει η διπλωματική αποστολή από το Τελ Αβίβ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Εκεί βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επεσήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι: «Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε.

«Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας» συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο χάρτης των χωρλων που έδωσαν το παρόν στα εγκαίνια

Οι διεθνείς αντιδράσεις – Η πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα ευχαριστεί την Ελλάδα

Ο Marwan Tubassi, Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, σε μήνυμά του ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν εκπροσωπήθηκε επίσημα στην τελετή και σχολίασε: «Τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ είναι μια πράξη εχθρική εναντίον των εθνικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να συμβαδίζουμε με το Διεθνές Δίκαιο και να συνεργαζόμαστε με κράτη που μοιράζονται τις αξίες μας να υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Ευχαριστούμε Ελλάδα».


Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την «παράνομη» μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA, επικαλούμενο Άραβα διπλωμάτη.

Η σύνοδος θα γίνει την Τετάρτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στον Αραβικό Σύνδεσμο, «σε αντίδραση για την παράνομη απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε το MENA.

Την ίδια ώρα από την Τεχεράνη ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνθρωπο «χαμηλής νοημοσύνης» σχετικά με την απόφαση που πήρε να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τους Παλαιστινίους και τη διεθνή κοινότητα να προβάλουν αντίσταση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ«Η Αμερική μπήκε σε έναν κύκλο κρίσης όσον αφορά στις αποφάσεις της σε θέματα στρατηγικής σημασίας και έχει μια ανώριμη και ριψοκίνδυνη προσέγγιση όσον αφορά στις διεθνείς υποθέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί σε συνέντευξη Τύπου για την Παλαιστίνη, την οποία παραχώρησε από την Τεχεράνη, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταδίκασε με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλει, Παλαιστίνιων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία εξέφρασε φόβους ότι τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα αυξήσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Ναι, έχουμε τέτοιους φόβους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, απαντώντας στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και σημείωσε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να το κάνουν αυτό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το δικαίωμα να διαδραματίζουν ρόλο ως μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία» ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα: «Εν εξελίξει και εν ψυχρώ σφαγή από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις»

Ο Πρέσβης Marwan Toubassi ανέφερε ότι «αυτή είναι ακόμα μια Μαύρη Μέρα για την Παλαιστίνη» και καταδίκασε την «εν εξελίξει σφαγή που γίνεται εν ψυχρώ από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον αθώων Παλαιστινίων πολιτών. Το Ισραήλ θα πρέπει να είναι υπόλογο».

Σύνταξη: Κάλτσας Κωνσταντίνος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης