«Μαλλιά σαν τα δικά μου»: Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα συναντά και πάλι το αγόρι που του χάϊδεψε τα μαλλιά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, 00:38
«Μαλλιά σαν τα δικά μου»: Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα συναντά και πάλι το αγόρι που του χάϊδεψε τα μαλλιά

Μνήμες από τη συνάντησή του με τον τότε μικρούλη Τζέικομπ Φιλαδέλφεια ανακαλεί ο Μπάρακ Ομπάμα, με αφορμή τον εορτασμό της αποφοίτησης του έφηβου, πλέον, από το λύκειο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θυμήθηκε την αξέχαστη συνάντησή τους, αλλά και την φωτογραφία που αποτύπωσε ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου Pete Souza με τον Τζέικομπ να του χαϊδεύει τα μαλλιά.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το Ίδρυμα Ομπάμα, βλέπουμε την πρόσφατη συνομιλία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Φιλαδέλφεια μέσω Zoom, ενόψει της αποφοίτησής του από το Διεθνές Σχολείο της Ουγκάντα στις 27 Μαΐου.

 

Ομπάμα: Είμαι ο Μπαράκ Ομπάμα φίλε, με θυμάσαι;

Φιλαδέλφεια: Θυμάμαι που μου έλεγες ότι τα μαλλιά σου θα είναι γκρίζα την επόμενη φορά

Ομπάμα: Και δεν έλεγα ψέματα

Όταν ο Τζέικομπ, ο αδελφός του, η μητέρα του και ο πατέρας τους, Κάρλτον Φιλαδέλφεια, ο οποίος εργαζόταν ως υπάλληλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, συνάντησαν τον Μπάρακ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, τότε ο μικρός ήταν πέντε χρονών.

Λίγο η παιδική αθωότητα, λίγο η περιέργεια του 5χρονου Τζέικομπ, ρώτησε τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα: «Είναι τα μαλλιά σου σαν τα δικά μου;»

Τότε ο Ομπάμα έσκυψε και είπε στο αγόρι να αγγίξει το κεφάλι του, εμπνέοντας τον Souza να φωτογραφίσει τη αξιολάτρευτη στιγμή, δίνοντας μάλιστα στη φωτογραφία το όνομα «Hair Like Mine» (Μαλλιά σαν τα δικά μου)

Άλλωστε και ο ίδιος ο Τζέικομπ αφού έκανε τη διαπίστωσή του, απάντησε: «Ναι, νομίζω ότι είναι λίγο πολύ ίδια με τα δικά μου».

Αυτή η εμβληματική φωτογραφία ήταν κρεμασμένη στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου για χρόνια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, όπως παρουσιάζεται στο βίντεο.

Γιατί ήταν σημαντική αυτή η στιγμή για τον Μπαράκ Ομπάμα

Η συγκινητική και συνάμα τρυφερή στιγμή με το παιδί ήταν μεγίστης αξίας για τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα καθώς όπως εξηγεί στο βίντεο: «Νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία ενσάρκωνε μία από τις ελπίδες που είχαν όταν πρωτοκατέβηκα υποψήφιος για το αξίωμα».

«Θυμάμαι ότι έλεγα στη Μισέλ και σε κάποιους από το προσωπικό μου, ξέρετε, νομίζω ότι αν κέρδιζα, την ημέρα που θα ορκιζόμουν στο αξίωμα, οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι Αφροαμερικανοί, οι έγχρωμοι, οι παρείσακτοι, οι άνθρωποι που ίσως δεν ένιωθαν πάντα ότι ανήκουν κάπου, θα έβλεπαν τον εαυτό τους διαφορετικά», ανέφερε.

Μάλιστα, επισήμανε πως και για τους ανθρώπους αυτούς ήταν πολύ σημαντικό κι ενθαρρυντικό «να δουν ένα άτομο που τους έμοιαζε στο Οβάλ Γραφείο. Θα μιλούσε στα μαύρα παιδιά και στα παιδιά των Λατίνων και στα ομοφυλόφιλα παιδιά και στα νεαρά κορίτσια – πώς θα μπορούσαν να δουν τον κόσμο να ανοίγεται γι’ αυτά».

Τζέικομπ: «Ένα από τα highlights της ζωής μου»

Από την πλευρά του ο έφηβος Τζέικομπ μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από εκείνη την ημέρα, λέγοντας πως «αυτή η στιγμή ήταν ένα από τα highlights της ζωής μου. Είναι πολύ σημαντικό να δεις εκπροσώπηση στην κυβέρνηση. Γιατί αν δω κάποιον άλλο Αφροαμερικανό να είναι στην κορυφή, να είναι σε αυτό τον κολοφώνα, τότε θα θέλω να ακολουθήσω αυτά τα βήματα».

Ο Φιλαδέλφεια εξήγησε ότι ήταν πολύ νέος τότε για να καταλάβει πραγματικά τη σημασία της συνάντησης με τον παγκόσμιο ηγέτη.

«Όταν ήμουν νεότερος, νόμιζα ότι ο Πρόεδρος ήταν απλώς το αφεντικό του μπαμπά μου. Δεν ήξερα πόσο ισχυρός ήταν» είπε. «Ήμουν λίγο ντροπαλός και θυμάμαι να αγγίζω τα μαλλιά του και να δεσπόζει πάνω από εμένα. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή μου. Είναι υπέροχο να βλέπεις εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, διότι όταν βλέπεις έναν άλλον μαύρο άνδρα να βρίσκεται στην κορυφή, σε αυτή την κορυφή, τότε θέλεις να ακολουθήσεις αυτό το παράδειγμα» είπε.

Ως γιος υπαλλήλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζέικομπ είχε ήδη την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Είπε στον Ομπάμα ότι σχεδιάζει να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις και να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο.

«Νομίζω ότι η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο σε ενέπνευσε σαφώς, ελπίζω», είπε ο Ομπάμα. «Ναι, πραγματικά το έκανε», συμφώνησε ο Φιλαδέλφεια.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, 12:38