Μάτις: «Θα ήταν λάθος η Δαμασκός να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 22:43
Μάτις: «Θα ήταν λάθος η Δαμασκός να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο της Συρίας ότι θα ήταν «λάθος» να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, και τους οποίους πρόσφατα ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε «προδότες».

«Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή» μεταξύ των ζωνών που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, στην ανατολική Συρία, και εκείνων που ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού, στη δυτική πλευρά της χώρας, είπε ο Μάτις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο. «Θα ήταν λάθος» να την υπερβεί κανείς. «Έχουμε μια διαχωριστική γραμμή και έτσι έχουν τα πράγματα», επέμεινε.

Πρόσφατα, ο Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις αντάλλαξαν πρωτοφανείς κατηγορίες, ένα γεγονός που προκάλεσε ανησυχείες για μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. «Όταν μιλάμε για εκείνους που τους αποκαλούν «Κούρδους», δεν είναι μόνο οι Κούρδοι. Όλοι εκείνοι που εργάζονται για λογαριασμό μιας τρίτης χώρας, ιδίως υπό αμερικανική διοίκηση, είναι προδότες», είπε ο Άσαντ.

Οι Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από πολλές πόλεις, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις τους δεν ήταν συντονισμένες με εκείνες των δυνάμεων του Άσαντ που, με τη στήριξη της Ρωσίας, πολεμούσαν τους ίδιους τζιχαντιστές σε άλλες περιοχές της χώρας.

Απαντώντας στον Άσαντ, οι SDF κατηγόρησαν το καθεστώς ότι «άνοιξε τις πύλες της χώρας σε ορδές ξένων τρομοκρατών που ήρθαν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη».

Το καθεστώς του Άσαντ ελέγχει το 55% του συριακού εδάφους ενώ οι Κούρδοι έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου το 28%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 22:43