«Μαύρη μέρα για τη Μέι στη Σύνοδο Κορυφής»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 08:18
«Μαύρη μέρα για τη Μέι στη Σύνοδο Κορυφής»
Στην καταστροφική εβδομάδα για την Τερέζα Μέι, μετά την πύρρεια νίκη της στην εσωκομματική διαμάχη και την πρόταση μομφής ήρθε να προστεθεί μια άλλη μαύρη μέρα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως γράφει η ισπανική «El Pais».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έφτασε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην επίτευξη κύρωσης στο βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου της Ε.Ε. Αλλά οι 27 απλώς αρνήθηκαν να βοηθήσουν τη Μέι, διπλασιάζοντας την πίεση τους προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό για να πείσει το κοινοβούλιό της ότι η διαπραγματευόμενη συμφωνία εξόδου για περισσότερο από 20 μήνες είναι «η καλύτερη και η μόνη δυνατή», όπως επανέλαβε ο Γιούνκερ. Και μόνο όταν η Μέι δώσει κάποια εγγύηση ότι το κείμενο μπορεί να εγκριθεί, οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

«Εάν τα προβλήματα είναι στο Λονδίνο, οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν στις Βρυξέλλες». Με τη φράση αυτή, ευρωπαϊκές πηγές συνόψισαν το φιάσκο της προσπάθειας της Μέι να πείσει τους εταίρους της Ε.Ε. να τη βοηθήσουν να σώσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέβαλαν ερωτήσεις στη Μέι για περισσότερο από μισή ώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης της συμφωνίας, μετά την επιβεβαίωση της απόρριψής της από ένα μεγάλο μέρος των συντηρητικών βουλευτών και της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

Αλλά η Μέι δεν μπόρεσε να πείσει για τη δέσμευσή της για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, η οποία είναι ακόμη στον αέρα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους «27» να εγκρίνουν τα συμπεράσματα χωρίς την παραμικρή παραχώρηση. Από το κείμενο απαλείφθηκε ακόμη και η δυνατότητα να προσφερθούν «νέες εγγυήσεις» που είχαν εμφανιστεί στα σχέδια την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

Πηγή: El Pais

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 08:18