Μαζικές διαδηλώσεις στη Γουινέα - Μπισάου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011, 10:45
Μαζικές διαδηλώσεις στη Γουινέα - Μπισάου
Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Γουινέα - Μπισάου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον ηγέτη της Λιβύης, Muammar Gaddafi, ο οποίος ανθίσταται και καταπνίγει λυσσαλέα την λαϊκή εξέγερση στη χώρα του, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Πεζή, εποχούμενοι σε μοτοσικλέτες, ή σκαρφαλωμένοι σε φορτηγά, τα οποία μετατρέπονταν σε αυτοσχέδια βήματα ομιλητών, οι διαδηλωτές έφεραν όλοι ένα πράσινο μαντήλι στον λαιμό τους και ήσαν ντυμένοι με μπλούζες με το πρόσωπο του Gaddafi και κούναγαν λευκά μαντήλια σε ένδειξη συμπαράστασης.

Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στην, ελάχιστα γνωστή, Μ.Κ.Ο. Κίνημα για την Ειρήνη και τη Σταθερότητα στην Αφρική, φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στις επιγραφές που κρατούσαν κυριαρχούσαν συνθήματα όπως «Ζήτω ο λιβυκός λαός, ζήτω ο Καντάφι. Κάτω ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός», «Η Γουινέα -Μπισάου και η Αφρική αλληλέγγυοι στον λιβυκό λαό και στον ηγέτη του», ή ακόμη «Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, ιμπεριαλιστές, έξω από τη Λιβύη».

Το πλήθος έφθασε έξω από την πρεσβεία της Λιβύης, όπου αντιπροσωπεία τους παρέδωσε στον πρεσβευτή, Nadji al Jabbar, ψήφισμα αλληλεγγύης στον Gaddafi.

«Δεν κατανοούμε γιατί υπάρχει τέτοια μανία κατά του Καντάφι, είναι μήπως εξαιτίας του πετρελαίου, ή απλώς διότι εκείνος αρνείται να σκύψει το κεφάλι μπροστά στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς;», διερωτήθηκε ο Iman Na Montse, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια και δίχως την ορατή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Η Τρίπολη και η Μπισάου διατηρούν άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες ανάγονται από τη δεκαετία του ’70, οπόταν η Λιβύη ήταν από τις πρώτες αφρικανικές χώρες που είχαν προσφέρει υλική και οικονομική βοήθεια στην Γουινέα-Μπισάου, πρώην πορτογαλική αποικία, μετά την ανεξαρτησία της το 1974.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011, 10:57