Μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες στην Ονδούρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013, 02:12
Μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες στην Ονδούρα
Χιλιάδες υποστηρικτές της αριστεράς διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρας, διαμαρτυρόμενοι για νοθεία στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί σημάδι ελπίδας τουλάχιστον για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η Ονδούρα μαστίζεται από περιστατικά βίας και έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο υποψήφιος της δεξιάς, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Νοεμβρίου με το 36,8 % του συνόλου των ψήφων. Ο Ερνάντες ορκίστηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να πατάξει την βία που οφείλεται στη χρήση ή την διακίνηση ναρκωτικών.

Η Σιομάρα Κάστρο, σύζυγος του πρώην πρόεδρου της χώρας, Μανουέλ Σελάγια, ήταν υποψήφια με το κόμμα Ελευθερία και Επανίδρυση (LIBRE) και ήρθε δεύτερη λαμβάνοντας το 28,79 τοις εκατό των ψήφων. Η Κάστρο αρνήθηκε να αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα ζητώντας την εκ νέου καταμέτρηση. «Εάν γίνει εκ νέου καταμέτρηση, το LIBRE έχει κερδίσει τις εκλογές» είπε ο Σελάγια κατά την διάρκεια της διαδήλωσης χθες. «Δεν θέλουμε τη νοθεία στην Ονδούρα. Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση που γεννήθηκε από την εξαπάτηση και την παραπλάνηση», προσέθεσε η ίδια.

Εκπρόσωποι του κόμματος ανακοίνωσαν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, ενώ ο Σελάγια δήλωσε ότι το κόμμα είναι πρόθυμο να φτάσει έως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας προκειμένου να γίνει ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η Κάστρο και ο Σελάγια παρέστησαν στην πορεία συνοδεύοντας το φέρετρο του 58χρονου Αντόνιο Αρντόν, ένθερμου υποστηρικτή του LIBRE, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου από αγνώστους στη Τεγκουσιγκάλπα. Ο Σελάγια υποστήριξε ότι η δολοφονία του Αρντόν είχε πολιτικά κίνητρα και εκτελέστηκε από «τάγματα θανάτου». Οι Αρχές της Ονδούρας δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την δολοφονία του 58χρονου.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013, 02:20