Με αίμα είναι βαμμένο το Ευαγγέλιο του Απ. Βαρνάβα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 13:55
Με αίμα είναι βαμμένο το Ευαγγέλιο του Απ. Βαρνάβα
Το ηλικίας 1500 ετών Ευαγγέλιο που βρέθηκε στο δικαστικό μέγαρο της Άγκυρας, γραμμένο στην Αραμαϊκή γλώσσα, με συριακό αλφάβητο, την γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός, αποτελούσε κατασχεμένο πειστήριο, μετά από σύλληψη αρχαιοκάπηλου που προέρχονταν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Μόλις η ανεύρεση του Ευαγγελίου έγινε γνωστή παρενέβη το Βατικανό και ζήτησε να εξεταστεί το κειμήλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο ενδιαφέρον έχει δείξει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Πριν από λίγο ο πρόεδρος της επιτροπής της  τουρκικής Βουλής για το σκάνδαλο Σουσουρκούκ, που εξέτασε την δράση του παρακράτους κατά την δεκαετία του 1990, δήλωσε πως το Ευαγγέλιο αυτό προέρχεται από την μονή Αγίου Βαρνάβα και εκλάπη τον Μάρτιο 1996 από Τούρκους παρακρατικούς.

 Όπως είπε ο Τούρκος πολιτικός, όταν ένας τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο Κουτλού Ανταλού άρχισε εντοπίζει τα ίχνη των δραστών της ληστείας, δολοφονήθηκε την συμμορία παρακρατικών. Μάλιστα, «φωτογραφίζοντας» τους δράστες, ανέφερε ότι την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου το ηγετικό στέλεχος των Γκρίζων Λύκων ο διαβόητος Α. Τσατλί, βρισκόταν στα Κατεχόμενα με πλαστή ταυτότητα.

Το Ευαγγέλιο έχει παραδοθεί από τις τουρκικές διωκτικές αρχές στο Εθνογραφικό Μουσείο της Άγκυρας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ετοιμάζεται να μελετήσει το ιστορικό κειμήλιο με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων της γειτονικής χώρας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό το πολύτιμο αυτό κειμήλιο, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 17 εκατ. ευρώ (40 εκατ. λίρες Τουρκίας), διατηρήθηκε ως τις μέρες μας επειδή είναι φτιαγμένο από ειδικά επεξεργασμένο δέρμα.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 14:46