Ραντεβού για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις δίνουν για το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει αρκετά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Μάλιστα, σε νέο μήνυμά τους -στη σελίδα τους στο Facebook- απειλούν με «τελική επίθεση», στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων του ΣαββάτουΜάλιστα, σε νέο μήνυμά τους -στη σελίδα τους στο Facebook- απειλούν με «τελική επίθεση», στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων του Σαββάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται, η έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ για εθνική ενότητα έπεσε στο κενό, με τα «κίτρινα γιλέκα» να επιμένουν στην παραίτηση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους.

Οι συγκεντρώσεις θα επαναληφθούν σε όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων.
Κεντρικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» είναι μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος, αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.
Σε 1.220 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές σε όλη τη Γαλλία

Σε 1.082 προσαγωγές προχώρησαν χθες οι δυνάμεις της τάξης στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της τέταρτης πράξης των μαζικών κινητοποιήσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» που συνοδεύθηκε από νέο, αλλά μικρότερης κλίμακας από το προηγούμενο, κύμα βίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Επάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν 1.723 προσαγωγές, από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντωνΟ απολογισμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις προσαγωγές που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τα επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου, οπότε συνελήφθησαν 412 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν 1.723 προσαγωγές, από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» συμμετείχαν χθες 136.000 άνθρωποι, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον του προηγούμενου Σαββάτου.

Ποιοτική όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στα βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο κινητοποιήσεων, με τις συγκρούσεις που είχαν διεξαχθεί πέριξ της Αψίδας του Θριάμβου και στις αριστοκρατικές συνοικίες την 1η Δεκεμβρίου να έχουν προκαλέσει παγκόσμια έκπληξη.

Ωστόσο, η δημαρχία του Παρισιού εκτιμά παρά τα μειωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας χθες. Οι υλικές ζημιές που προξενήθηκαν ήταν περισσότερες από εκείνες προ οκτώ ημερών.

«Θα υπάρξουν περισσότερες ζημιές από τη χθεσινή ημέρα απ’ όσες υπήρξαν προ μία εβδομάδας» δήλωσε σήμερα ο Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος της Αν Ινταλγκό και υπεύθυνος οικονομικών του Δήμου των Παρισίων. Ο ίδιος συσχέτισε τις αυξημένες ζημιές με το «ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος» που θα υποστεί η πρωτεύουσα από το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστά πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω εορτών.
Καταστροφές στο Μπορντό:

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το κόμμα του Μελανσόν

Από την Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη «βία» των γαλλικών αρχών, ενώ και για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η χθεσινή ήταν μία «θλιβερή ημέρα», που κατέδειξε πως το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» συνιστά την καλύτερη απόδειξη πως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα «δεν λειτουργεί».

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν επανέλαβε το αίτημά του για «διάλυση» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «μόνης ειρηνικής, λογικής και ήρεμης διεξόδου» από την κρίση», καθώς «τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ταυτίζονται με το πρόγραμμα» του κόμματός του.

Αύριο, Δευτέρα, βουλευτές του κόμματος του Μελανσόν και σοσιαλιστές συνάδελφοί τους πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία ναι μεν θα συζητηθεί την Τετάρτη, ή την Πέμπτη, αλλά δεν έχει πιθανότητες να υπερψηφισθεί.

Από το Βέλγιο, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και αξίωσε από τον Μακρόν «στιβαρές απαντήσεις» για την ικανοποίηση της «δεινοπάθειας» που εκφράζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης