Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Γαλικία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012, 18:03
Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Γαλικία
Περίπου 750 εκτάρια του φυσικού πάρκου της Γαλικίας, Φράγκας ντο Έουμε, στη βορειοδυτική Ισπανία, έχουν καταστραφεί από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 31 Μαρτίου και τέθηκε «υπό έλεγχο» μόλις της Δευτέρα 2 Απριλίου.

Μέχρι και το Σάββατο επρόκειτο για μία προστατευόμενη περιοχή λόγω του οικολογικού πλούτου της. Το Φράγκας ντο Έουμε κηρύχτηκε Φυσικό Πάρκο το 1997. Καλύπτει 9.125 εκτάρια από τα οποία τα 3.497 είναι δάση, τα 406 υδατικά συστήματα, και το υπόλοιπο βοσκότοποι, θαμνώδεις περιοχές και καλλιέργειες.

«Η πληγείσα περιοχή είναι περίπου 700 εκτάρια από τα οποία τα 500 ήταν δασική περιοχή ενώ τα άλλα καλύπτονταν από θάμνους», αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικών περιοχών και Ναυτιλίας της Γαλικίας, σε ανακοίνωσή του. «Το πεδίο έχει περικυκλωθεί και είναι σχεδόν υπό έλεγχο, αλλά το επίπεδο 1 του συναγερμού πυρκαγιάς έχει διατηρηθεί, ως προληπτικό μέτρο», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως λόγω της πυρκαγιάς 200 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σημαντικά μέσα, ανάμεσά τους τριάντα ταξιαρχίες πυροσβεστών, 286 μέλη της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης, οκτώ ελικόπτερα και επτά αεροπλάνα, κινητοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

Η Ισπανία γνώρισε φέτος τον πλέον ξηρό χειμώνα από το 1940, και είχε ήδη, στα τέλη Φεβρουαρίου, καταγράψει περισσότερες από 3.000 πυρκαγιές από την αρχή του έτους.

«Είναι μια τραγωδία για τη χώρα», δήλωσαν οι τοπικές αρχές, η «Γαλικία δεν είναι προς πώληση», πρόσθεσαν, καλώντας μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις σε διαδηλώσεις το βράδυ σε πολλές πόλεις της Γαλικίας, ανάμεσά τους στη Λα Κορούνια, το Βίγκο, τον Αγ. Ιάκωβο της Κομποστέλα και την Ποντεβέντρα.Καλούν επίσης σε ανακοίνωσή τους σε διαδηλώσεις «κατά των πυρκαγιών υπέρ των εμπορικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αυτή η φωτιά είναι «εξαιρετικά σοβαρή, διότι δεν είναι απλώς μια ακόμη φωτιά, ούτε ένα ατύχημα, αλλά μοιάζει με μια προμελετημένη επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια».


Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Φωτογραφίες:

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012, 18:15