Η μεξικανική Γερουσία ενέκρινε χθες Δευτέρα σχέδιο νόμου για τη χορήγηση αμνηστίας, το οποίο προβλέπει την αποφυλάκιση πολλών μη υπότροπων εγκλείστων, ιδίως όσων έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ελάσσονος βαρύτητας, με στόχο ιδίως να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στις φυλακές.

Ο νόμος, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας σε φυλακισμένους που καταδικάστηκαν για πρώτη φορά, για ελάσσονα αδικήματα, κατά την τέλεση των οποίων δεν χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα. Από το μέτρο εξαιρούνται βαρυποινίτες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα — ανθρωποκτονίες, απαγωγές, εμπορία ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν γίνεται στο κείμενο καμιά αναφορά στον αριθμό των εγκλείστων που μπορεί να δικαιούνται αμνηστία.

«Είναι γεγονός πως οι φυλακές είναι εστίες μόλυνσης οι οποίες, πέραν του ότι αντιπροσωπεύουν κίνδυνο και απειλή για τους ίδιους τους κρατούμενους, αποτελούν επίσης κίνδυνο για εκείνους που βρίσκονται έξω από τις φυλακές», σημείωσε μέσω Twitter ο Ρικάρδο Μονρεάλ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MORENA, του κόμματος του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης