«Οι άνθρωποι μας υποδέχονται με γλυκά, για το ήμισυ της επικράτησής μας και της δικής τους από την άλλη δικαιωματικά νίκης» δήλωσε ο διοικητής των ιρακινών δυνάμεων που ελευθερώνουν τον δρόμο και κάθε γειτονιά στην ανατολική Μοσούλη, έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της «Μάχης της Μοσούλης».

Πρόκειται για μία γιγαντιαία επιχείρηση του Διεθνούς Συνασπισμού -συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών και Γάλλων-, η οποία υποστηρίζεται από τον ιρακινό στρατό και έχει στόχο την εξόντωση των χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου και των ηγετών του, που ελέγχουν την περιοχή για περισσότερο από δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας παρείχαν πληροφορίες για τον εχθρό, συνεργάστηκαν μαζί μας και τήρησαν όλα όσα είχαμε πει» με βάση πάντα τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πτέραρχος Αμπντέλ Ghani al-Assadi.

Στην περιοχή της al-Khadraa, ο Αμπού Μοχάμεντ, 78 ετών, είπε: «Όταν ο στρατός έφθασε, υψώσαμε λευκή σημαία για να δείξουμε ότι ήμασταν “δικοί τους”. Έφτασε επιτέλους η στιγμή της λύτρωσής μας».

Έπειτα από ημέρες άγριας μάχης, οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν πριν από λίγες ώρες να εκδιώξουν τους αγωνιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου σε αυτήν τη γειτονιά και τώρα «έχουμε πια καταφέρει να απαλλαγούμε από τους τζιχαντιστές» αναφέρει ο Αμπού Μοχάμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυροβολισμοί και εκρήξεις αντηχούν ακόμη και το… σκοτάδι από τις καμένες πετρελαιοπηγές εξακολουθεί να καλύπτει τον ορίζοντα, με τα στρατεύματα από τη Βαγδάτη να συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στους μαχητές της Daech (Ισλαμικό Χαλιφάτο), που κρύβονται σε κατακόμβες και στήνουν φονικές ενέδρες βγαίνοντας λίγο πριν χαράξει από υπόγεια τούνελ, στην ανατολική και τη δυτική Μοσούλη.

Οχήματα-borne αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (SVBIED) και αυτοκίνητα φορτωμένα με ισχυρά εκρηκτικά που οδηγούν καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούνται από την Daech, σε μία απέλπιδα προσπάθεια «αναχαίτισης» των ιρακινών δυνάμεων από την παλαιά πόλη της Μοσούλης, όπου βρίσκεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό της.

Σημαίες της ειρήνης στις περιοχές της «αναγεννημένης» Μοσούλης

«Ο αγώνας μοιάζει ατελείωτος. Πολεμάμε υπό αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, ενώ έχει αγριέψει και ο καιρός. Η ανατολική Μοσούλη σού δίνει την εντύπωση ότι οι τζιχαντιστές είναι πανταχού παρόντες. Οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατίας (CTS) και των συριακών Δημοκρατικών μονάδων (FDS) συνεργάζονται στενά με τους ανθρώπους μας και βοηθούν στο να βγάλουμε από τις κρυψώνες τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου» λέει ο υπολοχαγός Nasser al-Rouqabi.

Η επίθεση για την ανάκτηση του τελευταίου μεγάλου προπυργίου της Daech στο Ιράκ ξεκίνησε τη νύχτα της 16ης Οκτωβρίου και η Μοσούλη -δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του βορείου Ιράκ- είναι πλέον «σχεδόν περικυκλωμένη», με εκπρόσωπο των γαλλικών ειδικών δυνάμεων να αναφέρει ότι έχει ανακαταληφθεί «πάνω από το 50%» των ανατολικών περιοχών της πόλης του μαργαριταριού (Μοσούλη)…

Στην περιοχή της al-Khadraa, οι κάτοικοι σε μια επίφαση ομαλότητας περπατούν στους δρόμους υψώνοντας παράλληλα μια ευδιάκριτη λευκή σημαία.

Τα παιδιά που παρέμειναν παγιδευμένα για αρκετές ημέρες μέσα σε σπίτια και κτήρια απέναντι από μια στρατιωτική φάλαγγα σχηματίζουν με τα δάχτυλά τους το V της νίκης!



«Μαρτύριο μέσα στα σπίτια μας»

Η μητέρα ενός μικρού κοριτσιού λέει: «Εδώ δεν είναι το σπίτι όπου ζούσαμε στο κτήριο δίπλα ακριβώς από την πόρτα του οικήματος της Daech (ακρωνύμιο στα αραβικά της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο). Βίαζαν γυναίκες και βασάνιζαν μικρά παιδιά. Μας κυνήγησαν. Ζούσαμε σε τρία δωμάτια κλεισμένες επτά οικογένειες. Τι άλλο να σας πω. Ήταν μια κόλαση»…

Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών είπε: «Τα παιδιά μου με ρωτάνε ”τώρα που ήρθε ο στρατός του Ιράκ γλυτώσαμε ή θα επιστρέψει η Daech και θα μας κόψει τα κεφάλια;”»…

Μια γιαγιά με δάκρυα στα μάτια πλησίασε έναν στρατιώτη σε μια στρατιωτική φάλαγγα που περνούσε από τον δρόμο και του είπε. «Είθε ο Θεός να σας χορηγήσει τη νίκη. Ζήτω το Ιράκ».

Κρύο: Η νέα απειλή… θανάτου

Στο μεταξύ κι ενώ οι μάχες για την απελευθέρωση της Μοσούλης μαίνονται στα προάστια της πόλης, οι εκτοπισμένοι και οι παγιδευμένοι άμαχοι στο βόρειο Ιράκ τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση: το κρύο.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν μετά την πρώιμη έναρξη της χειμωνιάτικης περιόδου, καθώς η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει κάτω από το μηδέν.

«Τη νύχτα πρέπει να έχουμε το κεφάλι μας κάτω από τα σκεπάσματα, ενώ τα πόδια μας πολλές φορές δεν τα αισθανόμαστε από το κρύο» δήλωσε ο Ζανούν Αλία, 56 ετών, ο οποίος στεγάζεται σε μια σκηνή στον καταυλισμό Khazir, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, όπου φιλοξενούνται τουλάχιστον 3000 άνθρωποι.

«Άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο να ξέρετε. Έτσι έχουμε ακούσει. Δεν αντέχουμε άλλο εδώ. Τα παιδιά μας τι θα γίνουνε; Τα χέρια μας και τα πόδια μας είναι ξηρά και καλύπτονται με μύκητες. Δεν γίνεται αλλιώς όμως. Πρέπει να πλύνουμε τα πόδια μας, τα ρούχα μας και τα πιάτα, και το νερό δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο παγωμένο είναι. Δεν υπάρχει θέρμανση. Δεν μπορούμε να διπλώσουμε ακόμη και τα πόδια μας από το κρύο, πώς τα παιδιά θα επιβιώσουν εδώ;» προσθέτει ένας γείτονάς του, ο Maraebi Warda, 71 ετών.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα πεδία των μαχών από την αρχή της «Μάχης της Μοσούλης», με τη ροή των εκτοπισμένων να είναι σταθερή. Οικογένειες εγκαταλείπουν τις βίαιες μάχες μεταξύ του ιρακινού στρατού και της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, ενώ στις πύλες της πόλης υπάρχει ένα αυτοσχέδιο ιατρείο που στήθηκε από τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένους πολίτες και στρατιωτικούς.

Η Fatima, 38 ετών, κατέφυγε στο χωριό της στις αρχές Νοεμβρίου στην ανατολική Μοσούλη με τα έξι παιδιά της. «Χθες το βράδυ η καλύβα που μένουμε σκίστηκε από τον άνεμο και έμοιαζε ότι θα πετάξει» μαρτυρεί και προσθέτει: «Αν ο καιρός αγριέψει κι άλλο, δεν θα αντέξουμε. Τα πάντα θα καταρρεύσουν». «Μας έδωσαν μια θερμάστρα, αλλά χωρίς πετρέλαιο ή ηλεκτρισμό, πώς γίνεται;» κατήγγειλε.

Το καλοκαίρι υπάρχουν μερικές εβδομάδες κατά τις οποίες στην περιοχή της Μοσούλης καταγράφονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς. Αλλά τον χειμώνα το σκηνικό αλλάζει. Και ειδικά στο βόρειο Ιράκ. Αυτό το διάστημα υπάρχει ακόμη και χιόνι σε ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κουρδιστάν που φιλοξενεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια εκτοπισμένων Ιρακινών.

Η Μποχρά Ταλάρ, 31 ετών, έφτασε εκεί λίγες μέρες πριν με τις τρεις κόρες της 8, 10 και 12 ετών και αρχίζει να κλαίει, μιλώντας για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. «Θέλω να φύγω από εδώ, φοβάμαι για τα παιδιά μου, επειδή το κρύο είναι πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας» αναφέρει. Η νεαρή χήρα (ντυμένη με ένα κίτρινο πέπλο και ένα μαύρο Abaya) συνεχίζει λέγοντας: «Παγώνουμε το βράδυ, οι κόρες μου αρρώστησαν, έχουν διάρροια και κάνουν εμετό». Οι μαχητές της Daech σκότωσαν τον σύζυγό της πριν από δύο χρόνια.

Ο ΟΗΕ από τη μεριά του ισχυρίζεται ότι έχει αρχίσει να διανέμει βοήθεια για τον χειμώνα σε 4,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους Ιρακινούς, αλλά ίσως τελικά τα κονδύλια του προγράμματος να μη φτάσουν για να καλυφθούν όλοι.

Σύμφωνα με την Caroline Γκλουκ, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μία διανομή βοήθειας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο στρατόπεδο Hasancham, στρατόπεδο γειτονικό του Khazir, που διαχειρίζεται η κυβέρνηση του Ιράκ.

Δώσαμε «κουβέρτες, θερμάστρες και εξοπλισμό για να μονώσουμε τις σκηνές και για να βοηθήσουμε τις οικογένειες εν μέσω της περιόδου έλευσης του χειμώνα» είπε. Όσοι πάντως ακόμα δεν έχουν λάβει τη βοήθεια αυτή, υποφέρουν ήδη, διότι το κρύο έχει μόλις αρχίσει…

«Αν κρυώσει πιο πολύ ο καιρός, θα πεθάνω» δηλώνει η Mariam Safar, 71 ετών.

Νέοι ομαδικοί τάφοι με αποκεφαλισμένα σώματα

Ιρακινοί στρατιώτες την Κυριακή βρέθηκαν μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα δύο ομαδικών τάφων με αποκεφαλισμένα σώματα (ανήλθαν στους 29 οι μαζικοί τάφοι) των Yazidi, μετά την εκστρατεία εναντίον αυτής της θρησκευτικής-εθνικής κοινότητας στη Συρία και στο Ιράκ, που διευθύνει το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Δύο μαζικοί τάφοι με πτώματα τουλάχιστον 18 ανθρώπων βρέθηκαν στο βορειοδυτικό Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, από τους Peshmerga (Κούρδοι μαχητές).

«Αυτή η μακάβρια ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα της επώδυνης γενοκτονίας εναντίον των Yazidis στη Συρία και στο Ιράκ, που επιδιώκει να καταστρέψει συστηματικά αυτήν τη θρησκευτικο-εθνική κοινότητα των 400.000 μελών. Οι Yazidis έχουν υποστεί διώξεις από το καλοκαίρι του 2014, όταν η πόλη της Sinjar -κατοικείτο κυρίως από την κοινότητα- καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές. Είχαν απαιτήσει να ασπαστούν το Ισλάμ ή να πληρώνουν ειδικό φόρο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη τότε» δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της Sinjar, Μahma Xelil.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των Yazidi βασίζονται σε διάφορες αρχαίες λατρείες της Μέσης Ανατολής. Θεωρούνται άπιστοι από τους σουνίτες τζιχαντιστές της Daech.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης